Što je acanthoma?

Akanthoma je neoplazma, abnormalni rast, koji nastaje u stanicama kože. Acanthomi su relativno rijetki i obično benigni, a dermatolog ocjenjuje kada se identificiraju kako bi potvrdili dijagnozu i skupljali podatke o rastu. Ako rastu postaju neugodan, mogu se ukloniti jednostavnim ambulantnim postupkom, iako se nakon uklanjanja obično ponavljaju. Kao i kod svih neoplazmi, postoji rizik da akantom postane maligni i da se rast mora pažljivo procijeniti i pratiti.

Klasičan primjer acanthoma je jasan ćelijski akanthoma, tip rasta koji se najčešće nalazi na nogama. Pojavit će se hrpa neodređenog tkiva i može izbaciti ili izlučivati ​​čistu tekućinu. Ako se skar ukloni, rast ima tendenciju da krvare lagano prije zgrušavanja. Gruda je mekana i mesnat u teksturi, a može biti bolna ili iritantna ako se dobiva osobito velika ili ako postane uhvaćena na odjeću, cipelama i drugim priborom.

Ovi izrasli su najviše klasično benigni. Oni će ostati relativno mali i neće se širiti na druge dijelove tijela od mjesta gdje se pojavljuju. Jednostavna biopsija može se upotrijebiti za ispitivanje nekih stanica iz akantoze kako bi se utvrdilo je li to dobroćudno ili zloćudno te prikuplja informacije o njegovom podrijetlu. Ako je rast dobroćudan, može se upozoriti na čekanje i vid, s rastom koji ostaje in situ. Ako pacijent ne želi da rast ostane na mjestu, dermatolog može koristiti blagi lokalni anestetik kako bi otupio mjesto prije uklanjanja rasta.

Takvi rastovi mogu biti estetska smetnja ako su na vidljivom dijelu tijela. Neki pacijenti također doživljavaju iritaciju kao posljedicu plasmana kada se izraslima utrljaju protiv odjeće. Mjesto neoplazme može uzrokovati bol, a rast također može ostaviti izlučivanje na odjeći, stvarajući nered. U takvim situacijama uklanjanje može pacijentu učiniti ugodnijim.

Ako rast postaje zlonamjeran, tretmani mogu uključivati ​​uklanjanje i lijekove za ubijanje roaming kancerogenih stanica, zajedno s radiologijom radi oštećenja skitnica. Kod zloćudnih tumora važno je odrediti pozornicu i vidjeti koliko se proširila neoplazma, budući da su te informacije važne za razvoj učinkovitog i prikladnog plana liječenja. Pacijenti se trebaju sjetiti da su rakovi nazvani po njihovom podrijetlu, a ne njihovo mjesto, a neoplazma sastavljena od stanica kože uvijek će biti acanthoma, bez obzira gdje završava.