Što je analgetik?

Analgezija je reljef boli, a analgetik je nešto dizajnirano za ublažavanje boli, obično u nekom lijeku koja se koristi za borbu protiv oteklina ili bolova. Odavno je traženje tvari ili tretmana koji će pomoći u smanjenju boli. Drevni analgetici uključivali su stvari poput lišća i kora stabala vrba, koja su imala tvar zvanu salicin. Derivati ​​salicina u konačnici su postali jedan od uobičajenih sredstava za boli pod nazivom aspirina.

Ponekad ljudi opisuju analgetik kao lijek koji je dizajniran samo za maskiranje boli, ali ne i za rješavanje njegovog uzroka. To je netočna definicija. Postoje određeni lijekovi koji olakšavaju bol bez liječenja ili ublažavanja njegovog izvora, kao što su mnogi opijati boli i protiv droga poput acetaminofena. Drugi lijekovi mogu se baviti korijenovim uzrokom boli, a protuupalni lijekovi mogu smanjiti oteklinu koja uzrokuje nelagodu i ne samo da prikriva bol ili ih osjeti manje ljudi.

Postoje brojne vrste analgetika i bezbroj metoda davanja lijeka. Vrste lijekova uključuju opijate, kao što su kodein i hidrokodon i nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Smatra se da su drugi lijekovi učinkoviti analgetici, čak i ako to nije bio njihov izvorni cilj u njihovom oblikovanju. Neki triciklički antidepresivi mogu biti korisni u liječenju kronične boli, a neki antikonvulzivi također su pokazali korist u tom pogledu.

Metode isporuke lijekova razlikuju se od jednostavnog poslovanja preuzimanja kontracepcijske pilule ili supozitorija, upotrebom zakrpa za kožu koja pomažu drogama brže doći do krvotoka ili intravenskim ubrizgavanjem lijekova. Ovisno o vrsti tretirane boli i njegovoj težini, jedna od ovih metoda može biti poželjna nad drugom. Alternativno se nekoliko metoda može upotrijebiti zajedno kako bi se dobio najveći analgetički učinak.

Zbog mnogih različitih vrsta lijekova koji imaju analgetska svojstva, teško je govoriti o nuspojavama ili potencijalnim prednostima u cjelini. Svi lijekovi i većina medicinskih tretmana imaju nuspojave. Čak i stavljanje paketa leda na kožu može uzrokovati bol ili osjećaj tingly.

Lakše je uzeti u obzir lijekove po skupinama. Ovdje se može reći da NSAID-ovi mogu uzrokovati višak krvarenja i nisu prikladni za neke ljude, a lijekovi poput acetaminofena povezani su s oštećenjem jetre kada se prekomjerno upotrebljavaju. Opiati imaju tendenciju da imaju visoku stopu ovisnosti i treba paziti da propisuju samo ono što je potrebno, a također imaju tendenciju da stvore zatvor. Određeni analgetici poput morfina mogu smanjiti disanje i trebaju se koristiti vrlo pažljivo uz odgovarajuću respiratornu podršku za bolesne ili ozlijeđene bolesnike.

Za osobe koje su propisane analgetikom ili koje kupuju preko pultova, važno je koristiti samo one koje preporučuje liječnik ili naljepnice za pakiranje. Nuspojave se mogu povećati kada se lijekovi koriste izvan preporučene doze, a neki mogu biti opasni. Ipak, oni su ipak korisni i mnogi pomažu promicanju veće udobnosti kada se preporučaju.