Što je antispazmatično?

Antispazmodik je vrsta lijekova koji se prvenstveno koristi za liječenje konvulzija ili nekontroliranog pokreta mišića, osobito u crijevima i želuca. Lijek se također obično naziva fenobarbital, koji pripada barbituratnoj skupini lijekova. Barbiturati često djeluju kao sedativi i mogu biti zarazni i imaju ozbiljne zdravstvene posljedice ako medicinski stručnjak ne pomno prati.

Liječnik će općenito propisati antispazmodijski lijek za liječenje probavnog poremećaja. Jedan od najčešćih poremećaja probavnog trakta koji može zahtijevati lijek je sindrom iritabilnog crijeva. Razdražljiv sindrom crijeva je stanje u kojem debelo crijevo ne funkcionira pravilno, što rezultira abdominalnim grčevima, proljevom ili zatvorom. Kako se hrana kreće kroz probavni sustav, mišići debelog crijeva ugovore kao sredstvo za lakše guranje hrane. Ljudi s sindromom razdražljivih crijeva imaju debele crijeva koji se prebrzo pregovaraju, ali antispasmodici mogu usporiti te pokrete i olakšati.

Još jedno crijevno stanje koje može zahtijevati antispazmodični lijek je Crohnova bolest. To je stanje u kojem dijelovi gastrointestinalnog trakta postaju razdraženi, čineći probavu iznimno bolnom. Nakon duljeg vremenskog perioda sa stanjem, iritacija može uzrokovati da tijelo oblikuje prekomjerno tkivo u zidovima crijeva što može učiniti još lakšom probavu zbog manjeg raspoloživog prostora. Antispasmodici mogu biti učinkoviti u opuštanju crijevnih mišića kako bi se hrana mogla lakše kretati kroz njega.

Precizan način na koji djeluje antispazmodni lijek nije definitivno poznat. Općenito se vjeruje da lijekovi utječu na živčane signale koji putuju od mozga do zidova crijeva. Antispasmodici mogu spriječiti prekomjerne živčane signale iz mozga da dođu do kontakta s crijevima, što može smanjiti količinu grčeva ili drugih pokreta u crijevima.

Iako su antispasmodici općenito sigurni, još uvijek mogu imati neke moguće nuspojave. Ako se ovi lijekovi uzimaju u većim količinama od preporučene od strane liječnika, osoba može postati psihički ili fizički ovisna o njima. Budući da lijekovi imaju sedativne kvalitete, kombinirajući ih s drugim lijekovima koji uzrokuju pospanost, kao što su lijekovi za nesanicu ili zagušenja, mogu dovesti do usporenog otkucaja srca koji može biti koban. Oni također mogu uzrokovati opasne alergijske reakcije kod pojedinaca. Simptomi alergijske reakcije na lijekove uključuju poteškoće s disanjem, osip na koži i natečeno lice.