Što je atrijsko prigušivanje?

Atrijalno mučenje je aritmija ili abnormalni ritam atrije srca. Atrija su dvije gornje komore ljudskog srca. Uobičajeno se javljaju u ljudi s kardiovaskularnim problemima, ali oni također mogu utjecati na zdrave ljude. Obično je kratkotrajan, ili odlazi ili degenerira u atrijsku fibrilaciju, drugi oblik aritmije koji je obično kroničan. Postoje dvije vrste atrijalnog mucanja tipa I i tipa II, posljednje je rjeđe i uzrokuje bržu aritmiju.

Atrijska mučnina karakterizira lupanje srca, ili abnormalnu svijest o srčanom udarcu, uz tahikardiju ili abnormalno brzu otkucaja srca. To ne mora nužno biti zabrinuto i može, na primjer, jednostavno biti znak blage pretjeranosti koja se za nekoliko minuta rješava smanjivanjem naporne aktivnosti. Međutim, ako se stanje nastavi, osobito kod osobe s bilo kojom vrstom kardiovaskularnih bolesti ili slabosti, može biti popraćeno vrtoglavicom, nedostatkom disanja, bolovima u prsima i mučninom.

U ekstremnim slučajevima, atrijska mučnina može dovesti do kroničnog daha i čak zatajenja srca. Također može uzrokovati da se krv skuplja u atriji i na kraju stvara krvni ugrušak u srcu. Ako krvni tlak putuje u mozak, može doći do moždanog udara.

Ponavljajući ritam u desnoj ili lijevoj atriji uzrokuje atrijsko mucanje. Kada srce normalno funkcionira, otkucaji srca uključivat će električne impulse koji prolaze kroz svaku ćeliju atrija samo jednom. Tijekom pucanja, neke stanice su usporene da reagiraju na impuls. To uzrokuje pogrešno tumačenje početnog impulsa, kada se polagane stanice konačno reagiraju, što rezultira nastavkom petlje električne aktivnosti.

Rezultirajuće otkucaje srca neće biti jednako brzo kao impulsi u atriji, budući da se srčani udar mjeri kontrakcijama ventrikula, donjih dviju komora srca, ali će biti brže od normalne. Atria prenosi električni impuls na ventrikle preko atrio-ventrikularnog čvora, koji je u stanju usporiti prekomjerno brz impulse koji dolaze iz atrija. Kada atri-ventrikularni čvor usporava impuls na ovaj način, nastaje srčani blok, što rezultira simptomima koji karakteriziraju atrijsko nagli porast.

Ovo stanje može se liječiti lijekovima kako bi se spriječilo nastanak krvnih ugrušaka i kontrolu brzine ili ritma srca. Kardioversion, primjena niske struje električne energije u srce, također može pomoći vratiti srca u normalu. Ablacija, u kojoj je ožiljak kirurški stvoren da uništi krug u srcu uzrokujući atrijsko prigušenje, je još jedna mogućnost.