Što je biopsija udaraca?

Biopsija bušenja je uklanjanje tkiva za ispitivanje koristeći instrument nazvan punch. Ovaj rez je najčešća tehnika koja se koristi za dobivanje uzoraka kože za testiranje brojnih poremećaja kože. Biopsija bušenja uključuje uporabu osnovnih kirurških vještina i lako je naučiti, iako ga uvijek mora obavljati stručnjak.

Osim ako pacijent ili liječnik ne sumnja na određeni problem, obično se ne preporučuje biopsija kože. To je zato što rezultati rijetko mijenjaju obične postupke liječenja. Biopsija bušenja obično dijagnosticira probleme poput melanoma, maligne bolesti kože, benignog rasta, upalne lezije ili kroničnog poremećaja kože.

Ako se pronađe melanom, preporučuje se daljnja operacija, pa se pacijent često šalje u centar melanoma za izrezivanje i uklanjanje. Druge zloćudne bolesti kože mogu se ukloniti malim komadom kože. Benigni rast može se ostaviti sam ili izrezati, općenito je prepušteno pacijentu. Upalne lezije zahtijevaju daljnje medicinsko testiranje kako bi se utvrdio uzrok, a specifični kronični poremećaji kože identificirani biopsijom kako bi se liječenje moglo provesti.

Tijekom biopsije udaraca pacijent može biti anesteziran, tako da se ne osjeća bol. Materijali koji se koriste za ovaj korak uključuju nerazrijeđene rukavice, gazu natopljenu jodnom otopinom, štrcaljku napunjenu s lidokainom i epinefrinom, iglicom od 30 mjerica i spremnikom od formalina. Prvo, mora se odabrati područje biopsije. Za najbolje rezultate uobičajeno se koristi najneobičnija stranica unutar lezije ili ruba rastuće lezije. Ovo područje treba očistiti otopinom joda prije nanošenja lidokaina / epinefrinske mješavine s 30-igličnom iglom, s anestezijom pacijenta.

Nakon ovog koraka, liječnik bi trebao prebaciti na sterilne rukavice. Dodatni materijali za ostatak postupka uključuju instrument biopsije, držač igle, škare za iris, 21-gauge, iglu od 1 ¼ inča (3,18 cm) i sterilnu zavjesu. Sada liječnik mora utvrditi gdje ima najmanje napetosti kože. Koža bi se trebala protezati oko mjesta okomito na linije najmanje napetosti kože. Ovo istezanje će rezultirati u obliku eliptične rane koja će lakše izliječiti.

Instrument biopsije udaraca treba držati okomito preko kože i zakrenuti prema dolje, prodreći u dermis i stavljajući se u potkožnu masnoću. Uzorak kože trebao bi biti povišen pomoću igle anestezije i škare koje se koriste za rezanje uzorka iz tkiva. Rana se zatim zatvori, primjenjuju se antibiotska mast i zavoj.