Što je bubrežni ultrazvuk?

Ultrazvuk koristi neizbrisive zvučne valove za snimanje slika unutarnjih organa. Ultrazvuk bubrega koristi se posebno za dobivanje slika bubrega osobe. Liječnik može naručiti bubrežni ultrazvuk ako osoba ima kronične urinarne probleme, sumnja se da ima bubrežni kamen ili da vidi je li tumor bubrega prisutan.

Jedna od koristi ove vrste ultrazvuka je da to nije invazivna procedura, tako da bolesnici koji možda već budu u boli neće morati osjetiti nikakvu daljnju nelagodu. Pacijenti se potiču da piju samo vodu ujutro svog ultrazvuka i trebaju posebno izbjegavati pijenje sode. Ultrazvuk na bubrežnom sustavu mora biti izveden na osobi s punim mjehura kako bi slike bile što točnije.

Postupak izvodi obučeni tehničar. Pacijent će morati izlagati svoj trbuh tako da tehničar može štrcati neki gel na površinu. Testni administrator će zatim pokrenuti probnu površinu za snimanje potrebnih slika. Ultrazvuk obično traje 45 minuta ili manje za izvođenje. Postupak nije invazivan pa pacijenti mogu slobodno urinirati nakon što ultrazvuk završi i može nastaviti s njihovom dnevnom rutinom.

Liječnik će zakazati sastanak s pacijentom kako bi prešao rezultate. Sonograf koji je izveo test nije ovlašten razgovarati o rezultatima s pacijentom. Ovisno o nalazima na slikama, liječnik bi mogao napraviti dijagnozu stanja, ili bi moglo biti potrebno više testova.

Pacijent s dijagnozom bubrežnih kamenaca možda će trebati dodatne postupke ako kamenje neće prirodno proći iz tijela. Jedan dostupan tretman je šok-valna terapija, u kojoj liječnik može razbiti bubrežni kamen kako bi ih smanjio. Kao posljednje sredstvo, dostupni su i operacije za uklanjanje kamena.

Kada se u bubrežnoj cisti ili tumoru uočava slika renalnog ultrazvuka, liječnik bi mogao odlučiti napraviti biopsiju kako bi otkrio je li kvržica kancerogena ili benigna. Biopsija bubrega obično zahtijeva kratak boravak u bolnici i neko vrijeme od posla. Pacijentica može biti bolna nakon postupka, a liječnik će vjerojatno propisati kratkotrajne narkotike kako bi pacijent mogao pronaći olakšanje. Ako se kvržica pokaže da je kancerogen, liječnik će raditi s pacijentom kako bi pronašao najbolju vrstu liječenja raka dostupnim.