Što je cista vrata?

Cista za vrat je vrećasta struktura smještena na vratu koja je napunjena tekućim, plinovitim ili krutim materijalima. Mogu se kreirati u veličini od mikroskopskih do vrlo velikih u prirodi. U mnogim slučajevima, cista za vrat svibanj biti zbunjena s rakom, ali za razliku od kanceroznih lumps, ciste su vrlo rijetko uzrok za alarm i često zahtijevaju malo ili bez liječenja.

Postoje razni uzroci ciste u vratu, uključujući blokade u normalnim kanalima, abnormalnosti stanica, upalnih bolesti ili infekcije. Za razliku od kanceroznih grudica, ciste obično ne brzo rastu niti se šire na druga područja tijela. Kada se osjećate za cistu ili grudicu, postoje načini razlikovanja kancerogenog tumora i ne-kancerozne ciste. Ciste su obično glađe i mogu se pomicati ispod kože. Rak često ima nedefinirane rubove i vrlo je teško i nepomično.

Pacijenti ne bi trebali pokušati sami dijagnosticirati cistu kao benignu. Svaka gruda u vratu treba provjeriti od strane ovlaštenog liječnika. U većini slučajeva neće se sumnjati na rak. Drugi bi puta moguće naručiti biopsiju kako bi se utvrdilo je li cista kancerozna. Cistične ciste nazivaju se tumorima i zahtijevaju hitnu medicinsku njegu.

U većini slučajeva vrata ciste neće trebati liječenje. Pacijentu se može savjetovati da povremeno provjeri područje kako bi se osigurala da cista ne raste. Ako je cista vrlo velika i neugodno, ili utječe na drugi tjelesni sustav ili prenosi vene ili arterije u vrat, kirurgija može biti potrebna za uklanjanje gruda. Ponekad cista može biti znak temeljnog zdravstvenog stanja, kao što je problem štitnjače. U ovom slučaju, liječenje će nastojati izravno liječiti ili liječiti stanje, a ne cistu.

Često, cista neće imati primjetnih simptoma, osim gruda na vratu. U nekim slučajevima ovaj grumen može biti bolan ili nježan na dodir. Kada ciste postanu bolne, pacijentu se savjetuje da se posavjetuje s liječnikom kako bi otkrio temeljni uzrok ili uklonio cistu. Ponekad će cista biti otvorena ili otvorena, kako bi se omogućilo da se tekućina isprazni kako bi se smanjio pritisak. Ako je područje napunjeno gnojem umjesto tekućine, ipak se to ne smatra cistom već apscesom, koji je također čest na leđima vrata.