Što je curenje ciste jajnika?

Nestala cista jajnika je džep napunjen tekućinom koji se nalazi u ili na jajniku koji je počeo raskidati, oslobađajući tekućinu u trbušnu šupljinu. To može dovesti do ozbiljnih komplikacija za pacijenta i to zahtijeva hitno liječenje. Liječnik može procijeniti pacijenta, odrediti veličinu ciste i prirodu curenja, i odlučiti hoće li se kretati naprijed s operacijom ili se konzervativnijim pristupom i vidjeti je li cista samostalno riješena.

Ciste nastaju kad se folikuli koji se razvijaju tijekom menstrualnog ciklusa ne otvaraju da otpuštaju jajašca. Umjesto toga, oni ostaju na mjestu, stvarajući mali mjehur ispunjen fluidom. Tijekom vremena, u nekim slučajevima cista jajnika može prilično povećati. Mnogi su benigni i neće uzrokovati nikakve simptome za pacijenta. Drugi mogu twistirati, odsijecati opskrbu krvlju dijela jajnika, blokirajući jajovodu i uzrokujući druga pitanja. U nekim se slučajevima razvija tekuća cista jajnika, oslobađajući tekućinu u abdomen.

Pacijent s curenjem ciste može primijetiti bol, otekline i nježnost. Osjećaj punine u abdomenu može biti iskusan i ponekad je teško urinirati. Ako se pojave simptomi poput oštrih bolova, vrućice i teške mučnine i povraćanja, oni mogu biti znak opasnih komplikacija poput infekcije. To može narušiti plodnost pacijenta i također može dovesti do drugih komplikacija.

Palpacija i medicinska slika obično otkrivaju curenje ciste jajnika. Ako je cista mala i curenje se pojavljuje, liječnik može preporučiti odmaranje, pijenje tekućine i omogućiti da se sama riješi. Pacijenti mogu proživjeti simptome nekoliko dana, ali curenje se obično zaustavlja i jajnika će početi iscjeljivati. U drugim se slučajevima može zahtijevati operacija uklanjanja ciste, a možda i cijelog jajnika. Liječnici obično to preporučuju samo ako misle da pacijent ima rizik od komplikacija.

Ponekad pacijenti imaju recidivne ciste kao rezultat lijekova ili kronične bolesti. U tim pacijentima mogu se savjetovati tretmani kao što su promjena lijekova ili operacije. Ovo može završiti kompromisom plodnosti bolesnika, a bolesnici možda žele razgovarati o donaciji jaja prije tretmana kako bi imali priliku zamrznuti i pohranjivati ​​jaja za buduću upotrebu. Tehnologija skladištenja za cijele zametke je općenito pouzdanija od samog skladištenja jaja, a bolesnici koji doniraju jaja prije curenja operacije cista jajnika mogu razmisliti o nekom oplodnji i pohranjivanju, što im omogućuje više mogućnosti u budućnosti ako odlučuju da žele imati djeca.