Što je curling ulcer?

Curling je ulkus vrsta ulkusa koja utječe na dio tankog crijeva pod nazivom duodenum. Ova vrsta ulkusa obično se razvija kad je pacijent pretrpio teške opekline na koži ili pretrpio ozbiljne ozljede tijela. Curlingov ulkus opisan je kao čir na stresu, jer dolazi iz fizičkog stresa izazvanog traumom pacijentovog tijela. Razvija se kada želučane kiseline uzrokuju stvaranje rupice u dvanaesniku i uzrokuju bol, gubitak apetita i krvarenje. Liječenje ove vrste ulkusa obično uključuje suzbijanje kiseline.

Učestalost ulkusnog stresa obično se pojavljuje u odnosu na kritičnu ozljedu ili bolest. Curlingovi čirevi su rijetki, ali mogu predstavljati ozbiljnu zdravstvenu prijetnju za pacijenta. U većini slučajeva, ova vrsta ulkusa nastaje nakon što je pacijent ozbiljno ozlijeđen od opeklina na koži ili je pretrpio neku drugu vrstu ozbiljne štete tijelu. Iako se naziva čireva na stres, ona nije povezana s mentalnim ili emocionalnim stresom. Ova vrsta ulkusa se razvija samo u odnosu na ekstremni fizički stres.

Kada osoba u početku razvije Curlingov čir, možda neće imati primjetnih simptoma. Kako vrijeme prolazi, međutim, može razviti goruću bol u svojoj trbušnoj regiji. Pacijent s ovom vrstom ulkusa također može osjetiti gubitak apetita. Smetnje obično ne pomažu ublažiti bol Curlingovog ulkusa, kao što bi to moglo kad osoba ima neku drugu vrstu ulkusnog stanja.

Pojedinac koji ima Curlingov ulkus također može imati krvarenje koje na kraju postaje vidljivo izvan tijela. Na primjer, može povraćati krv. U nekim slučajevima osoba s ovim stanjem može proći krv kada ima i pokret crijeva.

Stupanj ukupnog stanja pacijenta utječe na vjerojatnost da će razviti Curlingov čir. Najozbiljnija pacijentica najčešće je izložena riziku. Razvoj Curlingovog ulkusa nije povezan s čirevima koji nisu povezani sa stresom. To znači da osoba koja je imala peptički ulkus u prošlosti obično nema dodatan rizik od razvoja Curlingovog ulkusa.

U većini slučajeva, liječnici koriste kiselinsku supresiju za liječenje bolesnika s dijagnozom ove vrste ulkusa. Lijekovi na recept koji potiskuju kiselinu obično rade na smanjenju krvarenja kod pacijenata koji imaju ovu vrstu ulkusa i mogu također pomoći u zaustavljanju nekih drugih simptoma. Pored upotrebe lijekova koji potiskuju kiseline za liječenje Curlingovih čireva, liječnici ih mogu koristiti kako bi spriječili njegov razvoj kod pacijenata koji imaju ozljede ili stanja koja ih ugrožavaju.