Što je dijafragmatska kila?

Dijafragmatska kila je hitno medicinsko stanje u kojem su mišići dijafragme rastrgani ili deformirani, što često dovodi do teških problema s disanjem. U većini slučajeva, dijafragmatične kameje proizlaze iz kongenitalnih deformacija i uzrokuju ozbiljne komplikacije kod novorođenčadi. Neki bolesnici kasnije doživljavaju hernije kasnije u životu zbog izravne traume na trbuhu i prsima. Hitna kirurgija je obično potrebna da se unutarnji organi prilagode natrag na mjesto i šavnu oštećenu dijafragmu. S trenutnim liječenjem i praćenjem njege za sprečavanje infekcije, većina pacijenata s dojenčadi i odrasle osobe može preživjeti bez dugoročnih zdravstvenih problema.

Kongenitalna dijafragmatska kila može se pojaviti kada fetusna trbušna šupljina i unutarnji organi ne uspiju potpuno razviti. Može postojati vidljivi otvor ili rupica u dijafragmi, obično s lijeve strane, koja dozvoljava trbušnim organima da se presele u šupljinu prsima i stavljaju pritisak na pluća. Uobičajeno je da dijafragmatska kila blokiraju razvoj jednog ili oba pluća, što može ozbiljno ograničiti sposobnost disanja novorođenčeta. Točan uzrok kongenitalne kile može biti teško odrediti, iako su genetičke mutacije obično uključene.

Difragatske kile koje nisu uzrokovane kongenitalnim problemima obično su rezultat traumatskih nesreća. Osoba koja pati od iznenadnog utjecaja na abdomen, zdjelicu ili prsima je izložena riziku od razvoja kile. Bol koja prati takvu ozljedu je obično neposredna i teška, a pojedinac je vjerojatno da će doživjeti kratkoću daha, mučninu i nemogućnost da stoje ili hodaju.

Opstetričar obično primjećuje kongenitalnu dijafragmatsku herniju prije nego što se dijete rodi kroz ultrazvučne projekcije. Nakon rođenja, liječnici odmah umetnu prsnu cjevčicu i daju intravenske tekućine za stabiliziranje vitalnih znakova djeteta. Tim specijaliziranih kirurga pokušava uskladiti organe, zatvoriti rupu na dijafragmi i popraviti pluća ako su oštećeni. U slučaju nerazvijenog pluća, potrebno je presađivanje za spašavanje života bebe.

Odrasla osoba s traumatičnom dijafragmatičnom kila također treba hitne operacije kako bi se spriječila potencijalno opasna komplikacija. Rendgenski snimak prsnog koša može otkriti opseg oštećenja i orgulje organa prije operacije. Kirurzi obično izrezati u trbušnu šupljinu, pažljivo povući organe natrag na svoje mjesto i šavati mišiće dijafragme. Pacijent se obično drži nekoliko dana u bolnici kako bi pratio njegovo stanje, a zatim zakazao za redovite preglede kako bi se problemi u potpunosti riješili.