Što je disk osteofiti kompleks?

Disk osteofiti kompleks je spinalna abnormalnost koja je najčešće uzrokovana normalnim procesom starenja, iako se može pojaviti kod mlađeg pacijenta zbog autoimunog poremećaja ili velike traumatske ozljede. Kada se mekani diskovi između kralježaka počnu raspadati, područje se može kalcificirati, otvrdnuti i staviti pritisak na kosti. Stanje najčešće utječe na vratni kralješak u vratu i može dovesti do čestih glavobolja, krutosti vrata i slabosti u ramenima. Odluke o liječenju temelje se na ozbiljnosti simptoma pacijenta, ali mogu uključivati ​​lijekove, fizikalnu terapiju, operaciju ili sva tri.

Osobe iznad 55 godina imaju najveći rizik razvoja ovog kompleksa. Kao što je tijelo staro, hrskavice unutar zglobova kralježnice prirodno počinju degenirati. Disk degeneracija može rezultirati razvojem koštanih izbojaka, ili teških koštanih izbočina, između kralježaka koji utrljaju jedni protiv drugih i uzrokuju daljnje oštećenje kralježnice. Budući da je pretilo i imaju obiteljsku povijest osteoartritisa, obično se povećava rizik od problema kralježnice kasnije u životu. Drugi uvjeti koji mogu prethoditi ovom stanju uključuju reumatoidni artritis, poremećaje krvi poput hemofilije i ozbiljne ozljede glave i vrata.

Disk osteofiti kompleks ne smije uzrokovati primjetne simptome u ranoj fazi razvoja. Budući da se kosti počele rasti i utrljati na kralješcima, vrat osobe može se osjećati krut i bol. Bol može zračiti od vrata do ramena i ruku, uzrokujući slabost i umor. Česte su glavobolje koje izgledaju usredotočene na stražnji dio glave. Ako kompleks postane dovoljno velik da pritisne na kralježničnu moždinu ili periferne živce, može uzrokovati oslabiti bol ili čak paralizu u gornjim udovima.

Važno je dobiti kliničku procjenu kad god bol u vratu postane trajna smetnja. Liječnik može provjeriti znakove stanja pitajući se o simptomima i uzimanju rendgenskih zraka kralježnice. U većini slučajeva može se prepoznati izbočene kostiju na dijagnostičkim slikama. Nakon potvrde dijagnoze, liječnik može objasniti različite mogućnosti liječenja.

Degenerativni poremećaji koji se rano otkrivaju često se mogu liječiti lijekovima. Oralni anti-inflamatorni lijekovi olakšavaju bol i povećavaju fleksibilnost u vratu. Masaža, led i odmor često su korisni i za ublažavanje simptoma. Ako je disk ozbiljno oštećen, pacijentu možda treba primiti injekciju kortikosteroida izravno u vrat kako bi liječio upalu. Kirurgija na potiskivanje kostiju kostiju, osiguravanje kralježaka i dekomprimiranje kralježnice konačna je mogućnost u slučaju kompleksa osteofita u kasnoj fazi diska.