Što je dvostruko lumen kateter?

Dvostruko lumen kateter je dugo, fleksibilno medicinsko sredstvo koje se sastoji od jedne šuplje cijevi unutar druge šuplje cijevi. Riječ “lumen” znači otvoreno područje unutar objekta, kao u lumenu crijeva. Razlikuje se od jednog lumena katetera u tome što omogućava da se dvije različite aktivnosti zbivaju zajedno i manje tkiva. Te radnje mogu biti povlačenje tekućine ili umetanje tekućine, zraka ili malih medicinskih uređaja. Ovi kateteri mogu se koristiti za odvod krvi, urina ili neželjenih tekućina, kao što su pluća ili apscesi.

Dvostruko lumen kateter može biti izrađen iz jednog od mnogih fleksibilnih materijala, kao što su silikon, lateks, Teflon® ili poliuretan. Kateter može imati povezanu iglu koja se može ukloniti nakon postavljanja katetera i pristupnih točaka – nazvanih čvorištima ili ubrizgavanjem – na krajevima lumena koji ostaju izvan tijela. Često se dvije lumene u kateteru otvaraju na različitim mjestima. Ponekad će se otvoriti na suprotnim stranama tijela cijevi, a ponekad će se otvoriti na vrhu cijevi, a druga će se otvoriti na kratkoj udaljenosti od vrha. Kateter za hemodijalizu može istovremeno ispuniti oba uvjeta.

Foley kateteri su dvostruko lumen kateteri koji se koriste u slučajevima gdje se mokraćni mjehur ne može isprazniti uobičajenim sredstvima zbog zdravstvenih problema koje pacijent ima. Jedan lumen omogućava fiziološku otopinu napuniti mali balon na vrh lumena, unutar mjehura, kako bi se kateter držao na mjestu. Drugi lumen nosi urin iz mjehura. Uporaba urinarnog katetera nosi visoki rizik od infekcije kateterom, tako da se kateteri s antibiotskim sredstvima ili premazuju površinom ili infuziju u fleksibilnom materijalu često koriste u urinarnom traktu.

U angioplastiji se može upotrijebiti kateter s dvostrukim lumenom tako da se istodobno uvodi žica za navođenje i optički kabel kako bi se omogućilo blisko promatranje angioplastičkog katetera. Sam angioplastički kateter također može imati dvije lumene. Jedan od tih lumena može ubrizgati zrak u balon blizu vrha, a drugi može ubrizgavati boje, lijekove ili dodatnu krv.

U slučaju traheotomije, kateter s dvostrukim lumenom može se koristiti za ventilaciju pacijenta i istovremeno i kroz isti otvori odstranjuje nakupljanje tekućine. Središnji venus kateteri s dvostrukim lumenima omogućuju praćenje krvnog tlaka u središnjem krvožilnom sustavu, kao i omogućavanje uvođenja lijekova i prehrane vrlo blizu srcu. U bolesnika koji redovito prima liječenje dijalizom i ima prekomjerno ožiljke na venama, ateriovenska fistula – veza između arterije i vene – često se kirurški oblikuje kako bi se povećala vena i olakšala ubacivanje igala. Koristi se dvostruki lumen kateter dok novoformirana fistula sazrijeva kako bi se krv mogla ukloniti, očistiti i zatim vratiti u tijelo.