Što je eozinofil?

Eozinofil je tip bijelih krvnih stanica uključenih u odgovore imunološkog sustava. Čini se da te stanice igraju ulogu u alergijama i astmi kada tijelo proizvodi previše njih i pretjerano reagira na percipirani problem u tijelu, jer otpuštaju tvari koje mogu biti otrovne. Kao i druge vrste krvnih stanica, ove se stanice mogu računati kada se krv izvlači i odvoji, a broj eozinofila može se odrediti da pomogne liječniku da razumije što uzrokuje medicinski problem.

Eozinofilna stanica je nazvana za vrstu kisele boje. Sposobnost napredovanja u kiselim sredinama važna je za eozinofil, jer omogućuje da stanica dođe do mnogih dijelova tijela. Eozinofili se također mogu nazvati acidofilima u nekim regijama svijeta, odražavajući njihovu prirodnu ljubav prema kiselini, premda ova terminologija nije uobičajena.

Normalno, eozinofili čine oko jedan do šest posto bijelih krvnih zrnaca u tijelu. Oni su proizvedeni u koštanoj srži, a oni su dio skupine bijelih krvnih zrnaca poznatih kao granulociti, jer su ispunjeni sitnim granulama materijala koji se mogu osloboditi na mjestu infekcije ili upalne reakcije. U osnovi, granulociti su poput pokretnih respondera koji imaju vlastite alate za alat koji mogu iskoristiti za brzo rješavanje novog medicinskog problema.

Kada se antigeni uvede u ljudsko tijelo, eozinofili su među stanicama koje dolaze na mjesto kako bi sadržale i neutralizirale problem. Eozinofil može reagirati na bakterijske, parazitske i virusne infekcije bilo gdje u tijelu, a stanice se također mogu nositi s upalnim procesima upale, poput onih uzrokovanih infekcijama ili pretjeranim imunološkim odgovorima. Tipično, koncentracije ovih stanica u krvi se povećavaju kada se netko bori protiv infekcije.

U stanju poznatoj kao eozinofilija, ima previše tih stanica u krvi. To može biti veliki problem jer kada se stanice degranuliraju, spojevi koje nose mogu uzrokovati oštećenja u visokim koncentracijama. Kada eozinofili stadoše na područje poput crijeva da reagiraju na infekciju, a potom poplave područje s različitim spojevima, mogu izazvati iritaciju, upalu i druge probleme. Kod alergijskih odgovora, eozinofili pretjeruju u alergenu, uzrokujući probleme poput iritacije kože i poteškoća s disanjem. Eosinpenija, u kojoj je premalo, može biti rezultat uporabe steroida ili Cushingovog sindroma.