Što je femoralni kateter?

Femoralni kateter je tip središnjeg venskog katetera koji je umetnut u femoralnu venu u bedro. Kateter se sastoji od cijevi umetnute u venu s iglom, i pričvršćenu na mjesto sa šavovima ili medicinskom trakom, ovisno o razlogu kateterizacije. Cijev omogućava pristup venu za medicinske postupke i medicinsko testiranje, tako da liječnici ne moraju stalno bacati pacijenta s iglom kada im je potreban venski pristup.

Femoralni kateteri se obično koriste kada su druge pristupne točke korištene za postavljanje središnjeg venskog katetera nedostupne ili kontraindicirane. Na primjer, pacijent koji je iskusio ponovljene hospitalizacije koji zahtijevaju kateterizaciju, možda nema mjesta pogodna za postavljanje katetera u gornje ekstremitete, prisiljavajući liječnika da ide umjesto umjesto femoralne vene. Neki liječnici također mogu odlučiti staviti kateter na ovu lokaciju iz raznih razloga.

Dajući pristup središnjoj veni, kateter se može koristiti za brzo privlačenje krvnih testova i mjerenja koja odražavaju kardiovaskularne učinke. Hemodializa se može isporučiti putem femoralnog katetera, klasično kod pacijenata s ponovljenim dijalizom koji nemaju dobre pristupne točke na svojim gornjim tijelima. Kateter također može biti korišten za davanje intravenske prehrane ili lijekova. Nakon operacije, femoralna vena može biti dobar položaj za infuziju analgetika, upravljanje pacijentovom boli da bi mu što je moguće ugodnije nakon operacije.

Za umetanje femoralnog katetera, liječnik očistiti područje i ubaciti iglu u venu, osjećajući se ili uz pomoć ultrazvučnog stroja kako bi se osiguralo da je igla pravilno postavljena. Jednom postavljen, kateter može biti pričvršćen na mjestu i upotrijebljen prema želji. Sloboda kretanja pacijenta obično je ograničena prisutnošću katetera, jer položaj može učiniti neugodnim ili neugodno hodati.

Najveći rizik s femoralnim kateterom je potencijal infekcije. Čini se da neke studije upućuju na to da su kateteri postavljeni na ovo mjesto sklonija infekciji, što znači da se kateter mora pažljivo brinuti, a mjesto treba nadzirati zbog znakova pojave infekcije. Pacijenti također moraju biti sigurni da komuniciraju o nelagodu i drugim senzacijama na području katetera, jer to može ukazivati ​​na to da je kateter bio ugrožen bakterijama.