Što je hack čučanj?

Hack čučanj je vježba u kojoj osoba preuzima dvoručni uteg iz poda iza leđa i čučnje. Ova vježba stiže u svoje ime iz njemačke riječi hacke, što znači gležanj. U tradicionalnom čučanjanju, dvoručni uteg sjedi iza gležnjeva prije no što se podigne. Običan mit o ovom čučanj je da je dobio ime po George Hackenschmidt, profesionalni hrvač. Hackenschmidt je učinio popularnim koristeći vježbu tijekom treninga početkom 1900-ih.

Hack čučanj je vježba za izgradnju mišića koja prvenstveno cilja mišiće četveroruka, koje su velike mišiće nogu oko bedara. Također djeluje i mišićni mišići koji se nalaze u području bedra i glutealni mišići, koji čine stražnjicu. Vježba se usko sliči vježbama usmrćivanja, u kojima se težina podiže s tla, pod pritiskom. U mrtvom liftu, težina će biti podignuta ispred tijela. Ova vrsta čučnjeva se podiže s tla iza tijela dok koristi prekomjerno držanje.

Ova vježba zauzima veliku ravnotežu za gospodara. Tijelo će se skloniti natrag prema težinama, a bez ravnoteže to može uzrokovati ozbiljan pad. Pomicanje tjelesne težine do prstiju čini se bolje da uravnoteži težinu, čineći vježbu jednostavnijim. Iz tog razloga, neki dizači utega stoje uz tablete ispod njihovih prstiju. Zaključavanje koljena tijekom ove vježbe također može ometati ravnotežu.

Osim toga, vježba može oštetiti ako dizalica ne koristi ispravan oblik. Kod izvođenja hack čepa, važno je držati noge širine ramena. Podizač treba osigurati da je njegovo leđima potpuno ravno pri podizanju težine, budući da udubljenja u leđima mogu napregnuti mišiće leđa. Mnogi lifteri koriste remen za dizanje utega kako bi osigurali odgovarajući oblik. Ova vrsta čučnjeva također ogroman pritisak na koljena, tako da vježba nije preporučljiva za osobe koje imaju problema s koljenom.

Hack čučanj može se izvesti s tradicionalnim pomagačem napunjenom željenom količinom težine. Može se izvoditi i na stroju, čime se smanjuje pritisak na koljena i zglobove. Za obavljanje vježbe na većini strojeva, podizač će početi u stojećem položaju, a rameni jastučići na vrhu ramena potiskuju visinu težine. Od tamo, podizač će se ustati u položaj prije nego se diže na neutralni položaj.