Što je hamartoma?

Hamartoma je tumor sličan rast koji je benigni. Obično se događa kada se abnormalna količina normalnih stanica skupi na zdravom tkivu. Stanice koje sadrže hamartom održavaju svoju funkciju, za razliku od stanica koje stvaraju maligne tumore. Imaju ograničeni potencijal rasta, pa ih medicinska zajednica ne smatra tumorima. Zapravo, u nekim slučajevima hamartoma može s vremenom nestati ili čak nestati.

Postoje mnoge različite vrste hamartoma, međutim, važno ih je razlikovati od povezanog oblika benignog tumora koji se zove choristoma. Choristomas također sadrže normalno tkivo, ali se obično nalaze u mjestima koja su abnormalna. Hamartomi se razlikuju ovisno o njihovoj lokaciji. Na primjer, hemangiomi, plućni hamartomi i hipotalamni hamartomi su među najčešće istraženim uvjetima – svaki se nalazi na drugom području tijela.

Hemangiom je mjesto gdje se rast sastoji od vaskularnog tkiva. Prilikom rođenja, rast može biti prilično velik. Obično se ne tretira, osim ako je prijetila struktura lica osobe koja je pogođena. Liječnici ponekad strahuju da ako se rast ukloni iz krvožilnog tkiva, može doći do nekontroliranog i teškog krvarenja. Dakle, pacijentu se može ostaviti s lošijim deformacijama nego ako samostalno smanjuje veličinu.

Plućni hamartom ili benigni rast pluća zapravo čine gotovo 75% svih benignih tumora koji se nalaze u plućima. Raste se sastoje od tkiva koja se nalaze u plućima, kao što su masno tkivo, fibrozno tkivo i epitelijsko tkivo, no rast se obično smatra neorganiziranima s malim potencijalom da postane maligni. Općenito, osobe pogođene plućnim hamartomima ne pokazuju nikakve simptome. Međutim, važno je točno dijagnosticirati stanje, jer drugi kancerozni tumori mogu oponašati te benigne rastove.

Osobe s dijagnozom plućnog hamartoma imaju izvrsnu prognozu. Zapravo, neće uzrokovati smrt. Ipak, postoje neka povezana pitanja koja bi mogla uzrokovati probleme. Na primjer, ako pojedinac puši ili ako rast ima neku abnormalnu osobinu, daljnja biopsija ili uklanjanje mogu biti potrebni. Također, oni su češći kod muškaraca nego kod žena i obično se pojavljuju u dobi između 45 i 50 godina.

Hipotalamski hamartoma se nalaze u blizini hipotalamusa, blizu baze mozga. Zbog toga je uklanjanje iznimno složeno. Osoba pogođena s hipotalamskim hamartomom može doživjeti smiješne ili gelastične napadaje, probleme s ponašanjem, pad napadaje i rani pubertet. Konvulzije mogu biti vrlo teško kontrolirati, međutim, antikonvulzivi mogu spriječiti njihovo pojavljivanje. Istraživanja pokazuju da rast blizu hipotalamusa može započeti samo sedam tjedana nakon začeća, dok je dijete još u utrobi.