Što je hepatična cista?

Cista jetre ili cisti jetre, jednostavno se stavlja, cista na jetru organizma. Obično se spominje kao jednostavna cista ili neparazitska cista. To obično ne uzrokuje komplikacije ili čak simptome, i često ne zahtijevaju liječenje, osim ako oni uzrokuju komplikacije u pacijenta. Liječnici još uvijek pokušavaju shvatiti što uzrokuje većinu tih cista, ali u nekim slučajevima mogu biti uzrokovane ozbiljnim medicinskim komplikacijama.

U većini slučajeva, uzrok jetrene ciste je nepoznat. Mnogi liječnici vjeruju, međutim, da su ove ciste najvjerojatnije genetski i već prisutne kada se osoba rodi. Mali postotak tih cista uzrokovan je drugim ozbiljnim medicinskim problemima. Određene bolesti, kao što su policistična bolest jetre, Carolijeva bolest i rak jetre, mogu izazvati niz cista na jetri.

Drugi, neuobičajeniji uzrok tih cista je parazitska infekcija jetre, poznata kao ehinokokna ili hidatska bolest. To se često događa kada se proguta hrana kontaminirana jajašcima određene vrste trakavca. U Sjedinjenim Državama ta je bolest prilično rijetka, ali nekoliko je slučajeva prijavljeno. Češće se može naći u zemljama Južne Amerike, Afrike i Azije.

Obično se napuni tekućinom ili gustom tekućinom, jetrena cista rijetko će uzrokovati komplikacije ili simptome u pacijenta. Mnogi od njih će godinama proći neotkriveni ili eventualno životni vijek. Dijagnoza se obično javlja tijekom liječenja ili testiranja za drugi, često nepovezani, stanje. Kada ih otkriju, obično ih pregledava liječnik zbog bilo kakve promjene veličine ili drugih mogućih komplikacija.

Međutim, ako jetra postane prevelika, pacijent može doživjeti neke simptome. Ovi simptomi mogu uključivati ​​bol u trbuhu ili oticanje, često uzrokovani povećanjem jetre ili blokiranim žučnim kanalima. Kada se normalno benigna cista zarazi, to također može uzrokovati probleme, a liječenje može biti potrebno.

Ovisno o uzroku jetrene ciste, mogućnosti liječenja mogu varirati. Ako je uzročnik infekcije, obično je potreban tijek antibiotskih lijekova kako bi se uklonio. Ostale opcije liječenja uključuju kirurško odstranjivanje ciste ili isušivanje. Također, liječenje bilo kakvih temeljnih bolesti koje mogu uzrokovati ciste je važno, jer to može biti kobno ili uzrokovati daljnje komplikacije. Bilo koja cista na jetri će najvjerojatnije biti uklonjena kako bi se spriječili problemi.