Što je imunitet posredovan putem stanice?

Stanic-imunitet posredovan, također poznat kao stanični imunitet, jedan je od dva tipa usvojitelja imunološkog sustava unutar tijela. Uglavnom je odgovoran za borbu protiv mikroba i antigena ili stranih tvari unutar stanica. T limfociti, ili timus-izvedeni limfociti, ključni su dio imuniteta posredovanih stanicama. Oni se proizvode u koštanoj srži i ostaju u timusovoj žlijezdi za sazrijevanje. Kad T limfociti u timusu sazrijevaju, oko 60% do 70% cirkulira u krvi, dok se ostatak nalazi u limfnim čvorovima i slezeni.

Prisutnost mikroba i antigena unutar tijela obično aktivira imunološki odgovor tijela. Fagociti, stanice koje mogu zaraziti mikrobe, često su prve koje pristupaju tim supstancama. Nakon zarobljavanja antigena, fagociti tada prisutni s specifičnim receptorima u njihovim staničnim membranama koje specifični T limfociti mogu prepoznati. Ovi fagociti su također poznati kao stanice koje prikazuju antigen. Kada T limfociti prepoznaju i vežu se na receptore stanica koje prezentiraju antigen, imunost posredovana stanicama se tada javlja unutar tijela.

Kao dio imunološkog odgovora, stvaraju se različiti citokini koji su važni za daljnju aktivaciju drugih stanica imunološkog sustava kao što su interleukini, faktor nekroze tumora i interferoni. Citokini su proteini koji pomažu regulirati imunitet. Također se aktiviraju citotoksični T limfociti, prirodne stanice ubojice i makrofagi koji su sposobni uništiti zaražene stanice. Krajnji rezultat ovih raznih događaja je uništavanje stanica inficiranih antigenom ili uništenje zasićenih mikroba kao što su virusi, bakterije i gljivice.

Odgođena preosjetljivost je negativni učinak imuniteta posredovanih stanicama unutar tijela. To se obično vidi u odbacivanju transplantacija tkiva ili organa, kontaktnog dermatitisa i bolesti graft-versus-host. Tijelo je tijelo identificirano kao strano transplantirana tkiva i organi, što može rezultirati imunološkim odgovorom na stranu supstancu. U kontaktnom dermatitisu, T stanice se aktiviraju prisutnošću nekih kemikalija u koži, što dovodi do razvoja osipa. T limfociti donorskih stanica često igraju ulogu u razvoju bolesti graft-versus-host bolesti kod mnogih bolesnika.

Druga vrsta usvojitelja imunološkog sustava je humoralni imunitet. To je uglavnom posredovano s limfocitima B koji se proizvode u koštanoj srži. Otprilike 10% do 20% zrelih B limfocita se nalaze u cirkulaciji u krvi. Oni su uglavnom odgovorni za proizvodnju protutijela koja su važna u borbi protiv mikroba i antigena izvan stanica.