Što je inguinalna kila?

Ingniinalna kila je prilično uobičajena pojava u kojoj tankog crijeva ili intra-abdominalne masti izlaze kroz donje trbušne mišiće. Klarna, u svojoj općenitoj definiciji, je komad tkiva ili organa koji izbočuje kroz mišiće koji ga obično sadrži. U slučaju ingvinalne kile, abdominalni sadržaji guraju se u ingvinalni kanal. Kanal je mnogo veći kod muškaraca nego kod žena, što možda predstavlja veću učestalost ove vrste kila kod muškaraca.

Ingutinalni kanal je cijevni prolaz koji drži spermatski kabel kod muškaraca i okrugli ligament u maternicu kod žena. Kada abdominalni sadržaji prođu u kanal, ona predstavlja kao izbočina na području prepona. Postoje dvije vrste ingvinalne kile, neizravne i izravne.

Neizravne inguinalne kile su češće od izravne inguinalne kile i nastaju kada trbušni sadržaj slabi kroz slabost u abdominalnom zidu. Ovo kongenitalno stanje najčešće je kod preranih beba koje su više izložene riziku od inguinalnog prstena da se ne zatvore. U muškaraca, prsten je otvoren da dopusti da testisi i spermatska moždina padne u skrotum, ali ako se prsten ne zatvori u potpunosti, može ostaviti slabost koju se može probiti tankog crijeva ili trbušne masti. U ženskoj neizravnoj herniju, ženski reproduktivni organi slave kroz slabost u trbušnom zidu i u kanal, kako bi se prikazali u preponama.

Izravne inguinalne kile pojavljuju se samo kod muškaraca i povezane su sa starenjem. Kako tkivo gubi snagu i degenerira tijekom vremena, abdominalni mišići gube svoj integritet. Dobivena slabost u tim mišićima stvara priliku za masno tkivo ili tankog crijeva da se sklope u prepone. Ovo stanje postupno se razvija zbog kontinuiranog soja mišića. Izravna kila mogu biti pogoršana teškim podizanjem, stresom vezanim uz konstipaciju, kroničnim kašljem, iznenadnim mišićnim povlačenjem ili uganućem ili povećanjem težine.

Osoba s ovom vrstom kila može doživjeti izbočenje na jednoj ili obje strane prepona, ili područje između bedra i abdomen. Izbočina će se vjerojatno poravnati kada leži i može rasti s vremenom. Drugi simptomi uključuju bol, spaljivanje ili pritisak u prepone i bol kod fizičkog naprezanja. Kila također može biti prisutna kao swollen skrotum u muškaraca.

Normalno, kila može biti gurnuta ili masirana natrag na svoje mjesto. U slučaju zatvorske kile, međutim, tkivo ili organ ostaje zaglavljen i vjerojatno će zahtijevati operaciju da se spriječi strangulirana kila. Strangulirana kila nastaje kada je opskrba krvlju na herniated tkiva ili organa odsječena i smatra se ozbiljnim zdravstvenim stanjem. Ako se ne liječi, tkivo ili organ može postati zaražen i eventualno umrijeti, te će ga morati ukloniti. Strangulirana kila predstavlja simptome akutne boli i crvenila na mjestu ispupčenja, povećane brzine otkucaja srca, vrućice, te u naprednim slučajevima povraćanje i infekcija.

Nakon dijagnosticiranja ingvinalne kile, liječnik će testirati da li se kila može lagano gurnuti natrag na svoje mjesto ili ako to zahtijeva operaciju. U dojenčadi i djeci, kila je uvijek operirana kako bi se spriječio rizik od zatvora. Dvije vrste operacija su otvorena kila popravak, također naziva herniorrhaphy, i laparoskopija. U herniorfiziju, liječnik urezuje rez na prepone, premješta herniated tkivo i pojačava slab mišić sa šavovima i sintetičkim mrežama.

U laparoskopiji liječnik donosi male rezove u donjem dijelu trbuha i umetne osvijetljeni uređaj za gledanje koji se zove laparoskop koji stvara sliku pacijentovih dijelova na monitoru. Liječnik zatim umetne instrumente kroz druge rezove kako bi povratio kila i učvrstio mišiće. Ova operacija obično ima kraće vrijeme oporavka, ali ne mora biti moguće ako je pacijent imao povijest operacije zdjelice ili vrlo velike hernije. Nakon operacije, pacijenti su ograničeni od fizičkog naprezanja kroz nekoliko tjedana i mogu očekivati ​​bol ili nelagodu.