Što je ispušteno mjehur?

Ispušeni mjehura, također poznat kao prolapsed mjehur, nastaje kada zid između žene vagine i mokraćnog mjehura slabi i mjehura kapi u vaginu. Medicinski izraz za ovo stanje naziva se cistocelom. Ovo stanje se često događa nakon poroaja kada vagine vagati, ali nikad ne oporavlja svoju punu snagu. Također se može pojaviti kao rezultat menopauze kada se razine estrogena smanjuju. Ovo smanjenje estrogena slabi vaginalne zidove.

Podizanje teških predmeta također može uzrokovati deformaciju mišića koji okružuju mjehur i vaginu. Također je poznato da se česte naprezanja tijekom pokreta crijeva uzrokuju prolapsirani mjehur. Bez obzira na to kako se spušta mokraćni mjehur, ovo slabljenje vaginalnih zidova uzrokuje da mjehur sklizne tako da se oslanja na trbuh.

Žene koje pate od pada mokraćnog mjehura mogu doživjeti propuštanje urina svaki put kad se smiju, kašlja i obavljaju druge aktivnosti koje uzrokuju trbuh na mjehuru. Tlak trbuha na trbuhu uzrokuje curenje urina. Ovo stanje je neugodno što uzrokuje da žena osjeti pritisak unutar vagine, kao da se malena lopta odmara u rođendanskom kanalu. Bilo koje tkivo mokraćnog mjehura izloženo kroz vaginalni otvor može se osjećati bolno i nježno.

Da bi dijagnosticirali ispušteni mjehur, potrebno je provesti liječnički pregled. Liječnik će od bolesnika zatražiti kašljanje ili guranje kako bi liječnik mogao utvrditi položaj mjehura. Ako liječnik dijagnosticira pacijenta s pada mokraćnog mjehura, on će odlučiti koji je tretman najkorisniji za pacijenta. Jednostavni slučajevi mogu zahtijevati samo Kegelove vježbe, tehnike koje pomažu jačanju vaginalnih mišića.

Kegelove vježbe omogućuju vaginu da zadrži mjehur na svom mjestu. Žene koje su prošle menopauzi mogu biti propisane liječenjem estrogenom. Da bi se smanjila iritacija vaginalnog sustava, liječnici mogu preporučiti vaginalne mazive.

Drugi prolazni slučajevi mokraćnog mjehura mogu zahtijevati složenije liječenje. Na primjer, neke žene mogu zahtijevati da se unutar vagine stavlja uređaj nazvan pessary. Pessaries se koriste za držanje vagine u ispravnom položaju.

Neki pacijenti mogu doživjeti iritaciju nakon umetanja pesa, no ti su uređaji idealni za one čiji urinarni ili mokraćni mjehur nije pogođen pessaryom. Pacijenti koji imaju ozbiljne slučajeve pada mokraćnog mjehura trebat će podvrgnuti operaciji kako bi ispravili položaj mjehura. Ovaj postupak uključuje postavljanje šavova u prednji i stražnji zid vagine, čime se pruža podrška mjehuru.