Što je keratoma?

Keratoma je tvrdi, svijetle boje kože koji se razvija kao rezultat trenja ili pritiska. Zove se i keljus, najčešće se pojavljuje keratoma na nogama, leđima pete ili dlanovima. Nošenje neugodnih cipela ili rad bez rukavica može dovesti do pojave mjehura i na kraju keratoma. U većini slučajeva, žuljevi su bezbolni, a ne uzrok zabrinutosti. Dostupni su različiti kućni lijekovi i medicinski proizvodi koji pomažu ljudima da uklone žuljeve i nauče kako spriječiti buduće probleme s kožom.

Najudaljeniji sloj kože uglavnom se sastoji od stanica koje se nazivaju keratinociti koji sadrže tvrdi materijal koji štiti od vrućine i svjetlosti. Keratinociti imaju kratki životni ciklus i neprestano se prolili. Kada se površina kože podvrgne ponavljajućem trljanje ili pritisku, tvrdi keratinociti se nakupljaju u nastojanju da bolje štite temeljne slojeve. Rezultat je grub, podignut, čvrst kalkus.

Može se pojaviti keratoma na dnu stopala ako osoba počne trčati ili hodati više nego inače, nosi neispravne cipele ili ima abnormalni hod koji rezultira neravnim raspodjelom težine. Kuke na pete obično su uzrokovane labavim cipelama koje se spuštaju gore i dolje prilikom hodanja. Građevinski radnici, golferi, igrači tenisa i ostali ljudi koji svojim rukama obavljaju ponavljajuće aktivnosti mogu razviti keratome na prstima ili dlanovima. Calluses su obično mali, oko 0,5 inča (oko 1,25 centimetara) u promjeru, iako mogu biti dva ili tri puta veća.

Bol, oteklina ili nježnost oko kalusa je neuobičajena, a osoba treba posjetiti liječnika ako se pojave takvi simptomi kako bi provjerili zaraze ili druge ozbiljnije kožne bolesti. U većini slučajeva, žuljevi su blago lakši od okolne kože i osjećaju grubo do dodira. Oni mogu postati suhi, ljuskav i lomljivi tijekom vremena. Ako kuga ne ozlijedi ili izgleda abnormalno, obično je nepotrebno tražiti medicinsku njegu.

Potonuće keratomas u toploj vodi može omekšati kožu i pomoći im da se razjasne za nekoliko tjedana. Osoba također može koristiti rublje ili pumice kamen da se utrlja van najudaljeniji sloj prljavštine kože i promoviraju brže ozdravljenje. Korištenje losiona i nošenje udobnih cipela ili rukavica važno je tijekom faze ozdravljenja kako bi se spriječilo daljnje nadraživanje kože. Osim toga, osoba možda želi razmotriti kupnju zaštitnih jastučića ili umetaka obuće u ljekarni kako bi se osiguralo da se žuljevi ne vraćaju. Ako se žuljevi ustraju, liječnik može propisati otopinu salicilne kiseline ili razmotriti kirurško uklanjanje posebno debelih zakrpa.