Što je kila?

Kila obično javlja kada se u zidu trbuha pojavi rupa ili ruptura. Zid abdomena sastoji se od tetiva i vrlo teških mišića. Prolazi od rebra prema dolje do područja prepona i zaustavlja se neposredno prije nogu. Jedna od funkcija abdominalne zidine je držanje u crijevima. Kada se pojavi ruptura, crijeva mogu početi gurati kroz trbušni zid.

Kila se može dogoditi s bilo kim, bez obzira na dob ili spol. Obično se osjeća kao mala gruda, ali ako se ne liječi, može rasti do bilo koje veličine. Bilo je slučajeva u kojima je netretirana kila rasla do veličine nogometa, a zabilježeni su i veći primjeri. Kila može postati sasvim vidljiva pacijentu i drugim ljudima jer se utiskuje na kožu.

Kako raste veći, s više crijeva koji strše kroz trbušni zid, kila može uzrokovati više akutne boli. Također može biti vrlo opasno ako se crijeva zarobe unutar stijenke trbuha, jer može imati udubljenju. Ovo stanje neće biti bolje sami, već se kirurški liječi.

Osim prirodne slabosti u trbušnom zidu, postoji niz razloga zbog kojih se mogu pojaviti hernije. Jedna od najčešćih je sportska ozljeda. Najčešća sportska ozljeda je ozljeda prepona u kojoj mišići mogu biti lako rastrgani ili napeti. Ako se u ovom području pojavi kvržica, to može biti posljedica ingvinalne kile. Ako fizikalna terapija ne liječi ovu ozljedu, jedina druga opcija je operacija.

Postoji nekoliko kirurških opcija dostupnih za liječenje ovog stanja. Jedan od najčešćih kirurških postupaka je napetost bez popravka. Ovo se sastoji od prekrivanja kile s protezom. Tkivo će rasti kroz umetnutu mrežu i poremećaj će biti ispravljen. Većina operacija popravljanja bez napetosti traje od 20 do 90 minuta i izvode se pod općim anestetikom.

Ostale operacije uključuju popravke čistog tkiva i laparoskopske tehnike. Vaš kirurg savjetovat će najbolje o najboljoj operaciji za vašu situaciju. Kada se pojavi kila, uvijek je najbolje vidjeti svog liječnika što je prije moguće, što ćete dulje ostaviti, to će se povećati. Zapamtite, iako to može biti uzrokovano sportom ili drugim ozljedama, ako je trbušni zid slab, jednostavno kihanje ili kašalj može izazvati kila.