Što je kronična infekcija?

Kronična infekcija odnosi se na slučaj koji ne reagira na liječenje, koje traje tjednima ili se vraća unatoč liječenju. Osim toga, kronična infekcija može pogoršati gotovo bilo koji sustav u ljudskom tijelu, kao što su urinarni, respiratorni, gastrointestinalni i cirkulacijski sustav. Primjeri kroničnih infekcija uključuju kronične infekcije uha, kronične infekcije mokraćnog sustava i kronične infekcije kože.

Liječenje za kroničnu infekciju može uključivati ​​antibiotike. Ako se utvrdi da je infekcija povezana s bakterijskim organizmom, liječenje izbora može biti antibiotik. Ako se, međutim, infekcija odnosi na virusni organizam, antibiotici neće ukloniti infekciju. Liječnik treba procijeniti infekciju i njegov izvor prije propisivanja antibiotika kako bi se izbjegla pojava otporne infekcije u budućnosti.

Kontinuirana infekcija može biti rezultat depresivnog imunološkog sustava, stresa ili visoko virulentnog soja bakterija. Osim toga, može se pojaviti kronična infekcija kada propisani antibiotici nisu dovoljno jaki ili kada pacijent ne uspije dovršiti cijeli recept. Da bi se utvrdilo koji su antibiotici prikladni za određene infekcije, liječnik bi ponekad mogao naručiti medicinski test pod nazivom ispitivanje kulture i osjetljivosti kako bi se utvrdilo da li će određeni organizam biti osjetljiv na određeni antibiotik.

Određeni lijekovi također mogu pridonijeti dugotrajnoj infekciji. Na primjer, infekcija kroničnog urinarnog trakta može biti uzrokovana zadržavanjem mokraće. Kada je urin prisiljen ostati u mjehuru dulje vrijeme, bakterije mogu rasti i izazvati infekciju. Lijekovi koji mogu pridonijeti zadržavanju mokraće uključuju antihistaminike, lijekove protiv anksioznosti i lijekove protiv bolova na recept.

Kada liječnik pokušava utvrditi ima li pacijent akutna infekcija ili kronična infekcija, uzima u obzir nekoliko čimbenika. Jedan od tih čimbenika je vremenska linija infekcije. Ako infekcija traje više od nekoliko tjedana, šanse su da je kronično. Osim toga, ako je infekcija osobito otporna na antibiotike ili druge tretmane, može se utvrditi da je kronična.

Općenito, liječenje kroničnih i akutnih infekcija je sličan. Jedna od razlika, međutim, može biti duljina vremena kada pacijent primi liječenje. Za akutne infekcije, antibiotici se općenito propisuju 10 dana. Za kronične infekcije, može se preporučiti dvostruki tijek antibiotika, ili se različite vrste antibiotika mogu vratiti natrag. Antibiotici mogu uzrokovati proljev, mučninu i povraćanje, no liječnik može preporučiti lijekove kako bi se smanjio rizik od nuspojava.