Što je kućni ljubimac skeniranje?

Pozitonska emisijska tomografija (PET) skeniranje je posebna vrsta testiranja imaginga koja medicinskim stručnjacima omogućuje da vide kako funkcioniraju određena tkiva i organi unutar tijela. Najznačajnija razlika između PET skeniranja i drugih imaging testova, kao što je MRI ili CT, je sposobnost otkrivanja promjena u tijelu na staničnoj razini, a ne nakon što je bolest dovoljno napredovala da bi zapravo djelovala na okolno tkivo ili organe. Skeniranje može biti korisno za otkrivanje određenih vrsta raka, poremećaja mozga, srčanih problema i drugih stanja središnjeg živčanog sustava.

PET skeniranje se provodi ubrizgavanjem male količine radioaktivne tvari u venu. Dok kemikalija prolaze kroz tijelo, apsorbiraju ih organi i tkiva. Tijekom testa, skener bilježi energiju koju proizvode stanice. Računalo pretvara snimku u trodimenzionalne slike područja tijela i sve stanice koje se mijenjaju prikazuju se u svjetlijem kontrastu bilo kojoj okolnoj, normalnoj ćeliji.

Vrlo je malo pripreme uključene prije postupka, a najčešće se radi na izvanbolničkoj osnovi. Općenito, većina pacijenata jednostavno daje ograničenja na hranu ili piće šest do 12 sati prije testiranja. Pacijenti sa srcem, dijabetičari i drugi specifični bolesnici mogu se dati određeni skup smjera, ovisno o svrsi skeniranja. Test treba potrajati oko dva sata.

Tehnologija PET skeniranja naširoko se koristi u onkologiji jer pomaže u otkrivanju i otkrivanju određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, limfom i određene vrste raka pluća. Također se široko koristi u medicinskim istraživanjima.

Zbog velikog dijela uključene tehnologije i opreme, ova vrsta skeniranja znatno je skuplja od uobičajenih testova za snimanje, ali većina planova osiguranja pokriva jedan, ako se primjenjuju određeni uvjeti. Prije skeniranja, pacijenti trebaju provjeriti s osiguravajućim društvom o prednostima i zahtjevima pokrića.