Što je latentna infekcija?

Latentna infekcija je situacija u kojoj je virus prisutan u tijelu, ali ostaje neaktivan, a ne uzrokuje bilo kakve otvorene simptome. Pacijent je još uvijek zaražen virusom, a on ili ona može prenijeti virus drugima kada su izloženi virusu spavanja. Latentne infekcije također mogu biti aktivirane, uzrokujući ponovno pojavljivanje simptoma i bolesti. Klasični primjer latentne infekcije je herpes simplex, koji periodično žarulje uzrokuje hladne čireve prije ponovnog nestanka.

Ljudi ponekad zbunjuju latentne infekcije s latencijom. Latencija ili klinička latencija je jedna od stvari koja se pojavljuje tijekom razdoblja inkubacije infekcije, u kojem je uzročnik prisutan u tijelu i umnožava se, ali ne uzrokuje simptome. Virus uključen u kliničku latenciju nije uspavan, kao što je to slučaj s tim infekcijama, ali potpuno aktivan i uzrokuje probleme za organizam domaćina. Konačno, virus će se maknuti iz latencije i početi uzrokovati otkrivene simptome, upozoravajući domaćina činjenici da se infekcija javlja.

Neke infekcije nikada ne mogu potpuno ispirati iz tijela, postaju latentne s upotrebom lijekova i drugih mjera za kontrolu virusa i sprečavanje replikacije. U tim slučajevima, infekcija se može povremeno javljati kao odgovor na znakove zaštite okoliša. Latentne infekcije mogu biti uzrokovane i kada se virus mutira, postaje nemogućim iskorijeniti ili kada se tijek liječenja ne završi, dopuštajući virusu da ostane uspavan u tijelu.

Broj virusa je karakteriziran tako da uzrokuje latentnu infekciju, čime virus viri i protječe u tijelu u ciklusima, kako se okolina mijenja. S gledišta virusa, sposobnost da ide uspavan je kritična, jer dopušta virusu da zadrži domaćin dok postaje uspavan kada su uvjeti neprijateljski ili neugodni za virus. Te infekcije također mogu biti vrlo teško otkriti ili upravljati.

Pored toga što uzrokuju probleme domaćinu periodično izbijanja i uzrokuje niz simptoma, ove infekcije mogu postati zlokobnije. Povezano je s nekoliko virusa izvan kontrolne stanice, što je vjerojatno uzrokovano šifriranjem virusne i stanične DNA, što dovodi do prekriženih žica i raširene podjele stanice. Latentne infekcije također mogu postati ozbiljan problem kada pacijent postane imunokompromitiran, jer se infekcija može očitovati kada imunološki sustav pacijenta prođe kritičnu točku.