Što je makulopapularni osip?

Makulopapularni osip je stanje kože karakterizirano prisutnošću makule i papula na koži. Kada koža osobe prikazuje makulopapularni osip, obično je crvena, i pokriven s mnogo malih bumps, ne razlikuje od crvene papir s vremena na vrijeme. Ova vrsta osipa može imati mnoge uzroke, ali se najčešće pojavljuje kao simptom skrletne groznice, ospica, osipa vrućine i nekih hemoragičnih groznica. Alergijska reakcija na antibiotik amoksicilin također može uzeti ovaj izgled.

Dva elementa prisutna u svakom maculopapularnom osipa su makule i papule. Macules su područja diskoloracije kože koja su obično manja od oko pola inča (1 cm) u promjeru. Nisu ni povišene niti depresivne, i mogu podnijeti gotovo bilo koju boju. Sami makule mogu imati razne uzroke, uključujući određene bolesti kože, ali također uključuju i uvjete kao što je hiperpigmentacija, koji ni na koji način nisu patološki.

Papule su male, okrugle elevacije kože koje ne sadrže tekućinu. Također se razlikuju po bojama od ružičaste ili crvene do ljubičaste ili čak smeđe. Poput makule, obično se pojavljuju kao simptom bolesti kože. Toplotna osip je jedna od tih bolesti i javlja se prvenstveno u vrućim, tropskim klimatskim uvjetima zbog začepljenja znojnih žlijezda i kasnije bakterijske infekcije. Toplotni osip obično je prisutan samo na lokaliziranom području, a najčešći je u dojenčadi i maloj djeci, jer su znojnice manje razvijene od onih odraslih osoba.

Makulopapularni osip, koji kombiniraju oba gore navedena elementa, najčešće su dio ozbiljnog ili akutnog stanja. Zametke su među njima, a osim osipa, karakterizira visoka temperatura, koja ponekad doseže 104 stupnja celzijusa (40 stupnjeva C). Osip od ospica razvija se neko vrijeme nakon groznice i može promijeniti boje s crvene u smeđe prije nego što konačno nestane.

Grimizna groznica djelomično je karakterizirana pojavom makulopapularnog osipa, počevši jedan do dva dana nakon same groznice. Tri do četiri dana kasnije, blijedi, a koža zahvaćenih područja odmotava, što je proces koji ponekad traje nekoliko tjedana. Druge bolesti koje karakteriziraju groznice također uzrokuju ovo stanje. Jedna od ozbiljnijih je Marburgova hemoragična groznica. Početak simptoma u ovom slučaju je vrlo brz, s osipom se razvija oko pet dana kasnije. Marburgova hemoragična groznica završava smrću gotovo četvrtine svih žrtava.