Što je maternica polip?

Polip maternice je također poznat kao endometrijski polip. Ti polipi su rastovi koji se javljaju u obloge, ili endometrija, maternice. Mogu biti otprilike sitne poput sjemena ili velike poput loptice za golf. Može se razviti jedan maternalni polip, ili se višestruki polipi mogu pojaviti zajedno. U većini slučajeva, polipi ostaju u maternici, no moguće je da se presele u vaginu.

Neke žene koje imaju maternicu polip neće imati simptome ili znakove rasta. Za žene koje razviju simptome mogu uključivati ​​posebno teška ili neredovita menstrualna razdoblja. Drugi mogući simptomi uključuju krvarenje ili uočavanje između razdoblja, krvarenja u postmenopauzi ili neplodnosti.

Nema jasnog razloga za ovo stanje. Pojavljuju se kada postoji prekomjerni rast stanica u podlozi maternice. Hormoni mogu imati učinak na razvoj polipa, jer način na koji reagiraju na estrogen je isti način na koji endometrij odgovara. I endometrija i polipi maternice rastu veći u prisutnosti estrogena.

Određene žene imaju veći rizik od razvoja polipa u maternici. Polipi se najvjerojatnije javljaju kod žena koje su u 40 ili 50 godina. Drugi čimbenici rizika uključuju prisutnost polipa cerviksa, visoki krvni tlak i pretilost. Tumoksifen za karcinom dojke također može povećati šansu žene za razvoj polipa maternice.

Liječnik može koristiti nekoliko testova za dijagnosticiranje ovog stanja. Transvaginalni ultrazvuk mogao bi se koristiti za stvaranje slike unutrašnjeg maternice. Liječnik također može izvesti histeroskopiju kako bi pomno ispitala unutrašnjost maternice i eventualno uklonila polipa ako su prisutni. Drugi postupak se zove dilatacija i curettage, tijekom kojeg liječnik koristi instrument za struganje sluznice maternice. Ovaj postupak se može koristiti za prikupljanje tkiva za biopsiju ili za uklanjanje polipa.

Ako žena ima in vitro oplodnju, prisutnost polipa može povećati rizik od pobačaja. Za druge žene koje su imale poteškoća s osvješćivanjem, uklanjanje polipa može povećati njihove šanse za začećem. U većini slučajeva, polipi su benigni, ali polip može ukazivati ​​na prekancerozne stanja u maternici.

Za neke žene, liječenje polipa u maternici može biti nepotrebno. U nekim slučajevima, polip mogao sam otići. Za druge žene u potrazi za kratkoročnim liječenjem, lijekovi mogu smanjiti polip i ublažiti simptome na određeno vrijeme. Žena bi također mogla odlučiti podvrći kirurškom zahvatu za uklanjanje polipa, uključujući histeroskopiju ili proširenje i curettage. U teškim slučajevima gdje je rak vjerojatno, liječnik može preporučiti histerektomiju za uklanjanje maternice.