Što je matricectomy?

Tipično, matricectomija je postupak u kojem se uklanja temeljni dio noktiju ili noktiju, nazvanu matrica noktiju. Matrica nokta može se izvaditi pomoću kemijske ili elektrokirurške metode. Cijeli matriks ili samo jedan komad može biti izrezan. Može se preporučiti matricectomija za liječenje upaljenog noktiju, obično u slučajevima kada se problem ponavlja ili stanje napreduje u napredni stupanj. Općenito, postupak se može izvesti u klinici liječnika, a nožni prst može potpuno izliječiti za nekoliko tjedana.

Namočeni noktiju mogu biti uzrokovani različitim čimbenicima kao što su nošenje obučenih cipela, oštećenje noktiju s pogrešnom tehnikom ili ozljede prstiju. Problem često utječe na noktiju na velikoj nožni prst. Stanje može uzrokovati znatnu bol kao što je kraj nokta gura u kožu nožni prst. U hodanju može doći do nelagode. Ponekad se nokti mogu zaražiti, kao rezultat toga, područje se može pojaviti upaljeno i gnoj može biti ispražnjen.

U početku bi pacijent mogao pokušati mjere poput zadržavanja zahvaćene noge uronjene u toploj vodi koja sadrži sol ili antibakterijski sapun. Nošenje obuće otvorenih ruku može vam pomoći. Neka noktiju rastu dulje, a zatim ih rezanjem pomoću pravog metoda može voditi računa o problemu. U slučaju zaraženog toenaila, liječenje antibioticima može ublažiti simptome.

U nekim ljudima, međutim, stanje napreduje i noktiju mogu rasti dublje unutra, pogoršavajući simptome, ili se problem ponovo pojavljuje. U takvim se slučajevima može predložiti matricactomija. Ugrožena sekcija noktiju i matriksnog segmenta mogla bi se ukloniti za liječenje problema i spriječiti ponavljanje.

Matrica noktiju je u biti oblikovni dio noktiju. Tipično, kada se izvodi djelomična matrica-modom, samo se pogođeni dio matrice nokta izvadi. Novo noktiju, koja je malo uži, još uvijek može rasti iz preostalog dijela matrice. Ponekad može postati neophodno potpuno uklanjanje matrice noktiju, u kojem slučaju nova nokta ne nastaje. Može se vidjeti obiteljski liječnik ili podiatrist za ovaj tretman.

Postupak se može izvesti kemijskim sredstvom kao što je natrijev hidroksid ili fenol. Oporavak može potrajati oko dva tjedna kada se koristi kemijska metoda. Matricactomija se može provesti s ugljičnim dioksidnim laserom. Ovaj postupak može biti skupa, ali općenito uključuje manje oštećenja tkiva i bol, što omogućuje pacijentu da nastavi s radom prije i obično zadržava problem od vraćanja. Elektrosurgijski postupak može učinkovito liječiti problem s kraćim vremenom zacjeljivanja i smanjiti učestalost uronjenog noktiju u budućnosti.

Matricectomija se obično izvodi nakon injektiranja lokalnog anestetika. Uobičajeno se bolesniku preporuča da odmori stopala dvadeset i četiri sata nakon postupka, a ne poduzimaju fizički zahtjevne aktivnosti tjedan dana. Antibiotici i lijekovi protiv bolova često se propisuju za određeno razdoblje nakon postupka. Općenito, liječnik upućuje na to kako pacijent može očistiti i voditi brigu o tom području.