Što je mekana dijeta?

Meka prehrana je ona u kojoj je sva hrana pire, pire ili se stavlja u umak za lako gutanje. Ova vrsta prehrane obično se preporučuje nakon bilo koje vrste čeljusti, grla ili probavnog trakta, kao i nakon instalacije novih dentalnih proteza. Pacijent može jesti široku paletu skupina i vrsta hrane, ali svi moraju imati mekanu teksturu.

Kada se oporavlja od operacije, važno je jesti uravnoteženu ishranu kako bi se dobili svi bitni vitamini, minerali i hranjivi sastojci. Pet glavnih skupina hrane su složeni ugljikohidrati ili žitarice, bjelančevine, mliječni proizvodi, ulja, voće i povrće. Hrana iz svih prehrambenih skupina može se ugraditi u ovu vrstu prehrane s malo truda i planiranja. Neke se namirnice mogu lako uzimati u prehrani, dok druge predstavljaju veći izazov.

Složeni ugljikohidrati i žitarice nužni su za zdravu prehranu, pružajući dugoročnu energiju i pomažući probavu. Kuhane žitarice su izvrsna meka jela koja se mogu lako pripremiti za mekanu hranu. Hladne žitarice mogu ostati u sjemenu u mlijeku 5 do 10 minuta sve dok nisu mokra. Tjestenina, riža i rižoto jela mogu se pire u miješalici ili kuhati dok nisu mekana.

Protein zahtijeva više kreativnosti, jer ove stavke imaju tendenciju da imaju složeniju teksturu. Grah se može pire i pomiješati s raznim umacima i kremama za ukusan izvor proteina. Mogu se poslužiti sitna jela od mesa kao što su lazanje ili mesne kuglice. Konzervirana riba ili piletina lako je pripremiti i poslužiti, dok su piljevci s roštilja ili pečeni također dobri izvori proteina i obično se lakše probavljaju.

Lom sir, jogurt, kajgana jaja i omeletti lako se pripremaju i visoko su u obje vrste proteina i mliječnih proizvoda. Na mekoj prehrani, voće i povrće su najlakša skupina hrane za pretvorbu. Širok raspon sokova od voća i povrća, juhe i pirećeg povrća može se brzo i lako pripremiti.

Održavanje zdravog apetita i vraćanje snage nakon operacije zahtijeva više od kalorija. Hrana koja privlači pogled i okus potiče povrat apetita i povećava užitak hrane. Teško je učiniti većinu mekih namirnica izgledati privlačan, ali prilično jednostavan kako bi ga okus dobro. Ljudi bi trebali koristiti kvalitetne sastojke, izbjegavati smanjene kalorijske prehrambene proizvode i zapamtiti da masti i ulja pridonose velikoj mjeri u davanju hrane dobrog ukusa. Trebali bi upotrijebiti punomasno mlijeko i vrhnje kako bi poboljšali bogatstvo hrane, ali izbjegavajte višak ulja, jer to može rezultirati uznemirenoj probavi.