Što je opseg koljena?

Opseg koljena odnosi se na artroskopiju koljena, koja je kirurški zahvat gdje se zglob vizualizira putem male kamere. Arthroscopic kirurgija omogućuje ortopedski kirurg za procjenu i liječenje određenih vrsta koljena uvodeći detaljni pregled anatomije koljena. Raspon koljena koristi uređaje za snimanje visoke rezolucije koji omogućuju preciznost u dijagnozi i nude manje invazivnu opciju za liječenje problema koljena.

Tipično, koljeno je jedan od najjednostavnijih zglobova za ozljede jer je najveći u tijelu. Često se problemi s koljenom povezani s ozljedama i artritisom mogu učinkovito liječiti opsegom koljena. Arthroscopic kirurgija može se koristiti u dijagnozama i liječenju rastrganih ligamenata, problema s meniscusom ili hrskavom, i labavih fragmenata kostiju.

Obično, opseg koljena izvodi se u izvanbolničkom okruženju. Vrsta anestezije koju prima pacijent ovisi o njegovu općem zdravstvenom stanju i prethodnoj anestetičkoj povijesti. Često, regionalna ili lokalna anestezija će se koristiti tijekom operacije koljena, osim ako pacijent nije imao nepovoljnu reakciju na ovu vrstu anestetika u prošlosti. Ako je to slučaj, liječnik može izabrati da koristi opći anestetik, gdje će anesteziolog spustiti pacijenta.

Općenito, tipični postupak opsega koljena uključuje ortopedski kirurg koji oblikuje niz malih rezova ili rezova u koljenu. Uobičajeno, kirurg zatim koristi sterilnu tekućinu koja ispunjava zglob i pomaže očistiti tekućinu oblačno ili krvlju. To će omogućiti kirurgu da dobije jasniji pogled na koljeno. Obično, nakon izrade rezova, artroskop će se umetnuti u dijagnosticiranje problema koljena i koristiti niz malih instrumenata za popravak oštećenih struktura koljena.

Na kraju kirurškog zahvata koljena, kirurg će približiti rubove urezivanja koljena i zatvoriti ih papirnom trakom ili malim šavovima. Zatvoreni rezovi obično su pokriveni sterilnim zavojima i pacijent je premješten u područje za oporavak gdje će se nadgledati komplikacije. U sobi za oporavak, kirurški pacijenti opsega koljena prate se zbog prekomjernog krvarenja, boli i abnormalnih vitalnih znakova.

Nakon što kirurg smatra da je pacijent u stabilnom stanju, bit će ispušten kući. Kirurški pacijent neće biti dopušten voziti se kući zbog rizika ponovnog otvaranja mjesta rezanja. Osim toga, i dalje mogu biti prisutni učinci anestezije. Jednom kod kuće, preporuča se pacijentu da se prati za povećanu bol, oticanje ili crvenilo kirurškog mjesta. Ako se javlja groznica, zimica ili poteškoće s disanjem, odmah se vrati u bolnicu, tako da liječnik može isključiti infekciju ili krvni ugrušak.