Što je opuštanje mišića?

Mišićni relaksator je vrsta lijeka obično propisana za liječenje boli. Također poznati kao skeletni mišićni relaksanti (SMR), obično se nazivaju jednostavno tablete protiv bolova. Iako ne doprinose ni na koji način da ubrzaju ozdravljenje na mjestu ozljede, oni pomažu u ublažavanju boli smanjujući pokretljivost i kontrakciju mišića skeleta.

Postoje dvije glavne klasifikacije mišićnih relaksora: neuromuskularni blokeri i spazmolitici. Kao što ime pretpostavlja, blokira aktivnost živčanog impulsa na mišiće bilo inhibirajući sintezu acetilkolina ili njegovo djelovanje na mjestima receptora. U stvari, ovaj tip uzrokuje privremenu paralizu mišića. Iz tog razloga ponekad se daju neposredno prije kirurških zahvata kao alternativne ili dopunske anestezije.

Spazmolitički se, s druge strane, često naziva središnje djelujući mišićni relaksator zbog utjecaja na središnji živčani sustav. Ona cilja mišiće s ciljem sprečavanja grčeva, uz ublažavanje boli. To je najčešće propisani tip, a sam izraz “opuštanje mišića” općenito se odnosi na spazmolitik, iako je njegova definicija proširena na uključivanje neuromuskularnih blokera. Budući da neki lijekovi protiv boli u ovoj klasi ne pokazuju aktivnost središnjeg živčanog sustava, međutim, točniji izraz za spazmolitik je jednostavno antispazmatičan.

Dok mnogi pacijenti mogu pozitivno reagirati na relaksaciju mišića u smislu olakšavanja boli, razlike između različitih lijekova u ovoj klasi čine neke lijekove manje prikladne za određene ozljede ili stanja. Primjerice, baklofen je jedan tip koji je pronađen kao pomoć u nekim neurološkim stanjima, kao što je multipla skleroza ili cerebralna paraliza. Međutim, ovaj specifični lijek nije preporučljiv za ortopedske poremećaje.

Uzimanje mišića za opuštanje za bilo koje stanje predstavlja određene rizike. Jednom, može se pojaviti jedna ili više nuspojava, kao što je zamagljen vid, vrtoglavica ili pospanost. Neki relaksatori mišića mogu intenzivirati učinke drugih lijekova, dodatno suzbijajući središnji živčani sustav. Osim toga, postoji rizik od ovisnosti i zlostavljanja s dugoročnom uporabom tih lijekova protiv boli.

Postoje i određene okolnosti u kojima se upotreba nekih vrsta mišićnih relaksora ne bi smjela koristiti. Na primjer, metaksalon može uzrokovati lažne očitanja šećera u krvi kod dijabetičara. Drugi lijek, metokarbamol, može povećati rizik od napadaja epilepsije.

Budući da bilo koja vrsta mišićnog relaksora može nositi rizike za određene pojedince, važno je da pacijent s davateljima zdravstvenog osiguranja o svojim zdravstvenim stanjima i povijesti razgovara o duljini. Osim toga, pacijent treba u potpunosti otkriti sve druge lijekove koji se trenutno uzimaju, uključujući lijekove bez recepta i dodatke prehrani.