Što je paraprotein?

Paraprotein je abnormalni fragment imunoglobulina otkriven u krvi ili urinu koji je obično indikativan za temeljnu malignu bolest, kao što je multipli mijelom. Često je jedini nusprodukt tumorske stanice. Ako se ove tvari nalaze u krvi ili urinu, a druge se zloćudne bolesti nisu dijagnosticirale tijekom razdoblja od najmanje pet godina, njihova je prisutnost određena kao stanje zvane benigna paraproteinemija. Tijekom vremena prije pet godina, stanje je poznato kao monoklonska gammopatija neizvjesnog značaja (MGUS).

Prisutnost ovih imunoglobulinskih fragmenata obično ukazuje na malignitet B-stanica ili limfom. Često se otkrivaju u pacijenata koji imaju dijagnozu Kaposijevog sarkoma ili kronične limfocitne leukemije. Pacijenti s ugroženim imunitetom, poput onih koji su nedavno podvrgnuti presađivanju koštane srži, vjerojatno će imati paraproteine ​​u svojoj krvi dok imunološki sustav obnavlja.

Najčešće, otkrivanje dovodi do dijagnoze mijelomatoze, također nazvanog multipli mijelom, koji je rak stanice plazme. Uz paraproteine ​​u krvnom serumu ili urinu, bit će degradacija koštanog tkiva i povećane plazme stanice unutar koštane srži. Normalna proizvodnja protutijela prekinuta je paraproteinima, uzrokujući smanjenu imunološku obranu. Moguće je imati dijagnozu multiple mijeloma bez potvrđene prisutnosti paraproteina, ali je rijetka.

Mijelomatozom se mogu razviti depoziti paraproteina u bubrezima, što dovodi do smanjenja funkcije bubrega. Krvni testovi pokazuju povišenu razinu kreatina, što ukazuje na smanjenje bubrega. Hiperkalcemija, koja je povišena razina kalcija otkrivena u krvi, može ukazivati ​​na potrebu testiranja prisutnosti specifičnih tvari. Razina kalcija u krvi se povećava jer razaranje koštanih stanica pomoću osteoklasta oslobađa kalcij u tijelu.

Da bi se utvrdilo značenje detektiranog paraproteina, provodi se postupak koji se naziva protein elektroforeza. Fragmenti imunoglobulina pokazat će različite uske trake na test traci, što omogućuje laboratoriju da odluči kakav je paraprotein prisutan u krvi ili urinu. Ovi testovi mogu dati rani pokazatelj prognoze malignih stanja.

Osobe koje imaju paraproteinu u urinu ili krvnom serumu trebaju imati redovite krvne pretrage svaka tri mjeseca, čak i ako se utvrdi da je njihovo stanje benigno. Testovi će pratiti sve povećanje koncentracije paraproteina. Promjena koncentracije ili vrste paraproteina može biti prvi pokazatelj malignih stanja u razvoju.