Što je poderano rebro?

Bilo koja trauma ili ozljeda prsa može dovesti do oštećenog rebra. Krv se skuplja oko ozlijeđenog područja i vidljiva je na koži jer su rebra blizu površine. Mjesto može biti obezbojeno ili koža može biti potisnuta sila krvarenja i uzrokovati bump naziva hematoma. Nježnost se također može osjetiti na području modricu, što je također poznato kao kontuzija. Obložena rebra je manje ozbiljna ozljeda i traje kraće vrijeme liječenja nego ako su rebra razbijena ili odvojena.

Znakovi naborane rebra, osim nježnosti i vidljivog obezbojenja, uključuju bolove kad duboko udahnuti, dah, i bol koji se javlja kod bilo kakvog kretanja. Rebra se lako mogu ozlijediti od udara jer se guraju prema okolnom mišiću. Takve ozljede su česte u automobilskim nesrećama, kao i kod nogometnih i hokejskih igrača.

Tipičan ljudski rebra ima 24 rebra. Prvi skup sedam rebra povezuje se s kralježnicom i grudnim kostima preko obodne hrskavice. To se zove pravi rebara. Još tri para rebra, poznatih kao lažni rebara, spajaju se na kralježnicu i pričvršćuju se na pravu rebra na prednjoj strani. Dva seta rebara poznata kao plutajući rebara pričvršćuju se na kralježnicu, ali završavaju na prednjem dijelu bez privitaka.

Kada se pojavi oštećena rebra, ozljeda može biti dovoljno ozbiljna da će liječnik savjetovati rendgensku snimku. Liječnik može dijagnosticirati napuklo rebro ili bilo kakve znakove traume pluća. Ako se ne liječi, kostiju ili druge unutarnje modrice mogu utjecati na to kako se pluća mogu proširiti, što može dovesti do infekcije ili upale pluća. Jednostavni tretmani uključuju davanje uboda boli ili korištenje paketa leda za ublažavanje boli. Led treba odmah nanositi i koristiti se prekidima do dva dana nakon ozljede.

Duboko disanje može se također savjetovati da zadrži mišiće oko ojačane rebra u tonu. Ako je trauma dovoljno ozbiljna, potrebna bi zaštitna jakna ili prsluk. Nikada se ne preporučuje omotavanje rebara u bilo kojem materijalu jer konstrikcija može dovesti do upale pluća i izbjegavati sport ili druge potencijalno traumatske aktivnosti. Vježbanje i dizanje utega također bi mogli pogoršati ozljedu i eventualno dovesti do trajne boli ili dišnih problema. Obezglavljena rebra može trajati do četiri tjedna kako bi se potpuno izliječio.