Što je pomak srednje linije?

Pomak srednjeg vijeka odnosi se na kad se mozak osobe prebacuje izvan središnje linije mozga. Smjena je obično uzrokovana traumatskim događajem koji uključuje mozak ili glavu i može ukazivati ​​na daljnje probleme s mozgovima, kao što je intrakranijski tlak ili rast tumora. Mozak se normalno odmakne od traumatiziranog dijela, uzrokujući neurološke abnormalnosti koje utječu na ponašanje pacijenta.

Uzroci pomaka srednje linije obično uključuju nasilni događaj koji negativno utječe na mozak osobe. Ozbiljna ozljeda glave, kao što je prometna nesreća ili ozbiljan sudar u kontaktu, može uzrokovati pomicanje mozga. Drugi traumatski događaji koji mogu utjecati na pozicioniranje mozga uključuju udarce, otekline mozga ili razvoj tumora mozga.

Ljudi koji su pretrpjeli pomak srednje linije pokazuju određene znakove stanja. Osoba se može nasloniti na stranu tijela koja odgovara smjeru kretanja mozga i doživljava probleme s hodanjem ravno ili trčanjem u prepreke. Možda će utjecati i na pacijentovu viziju, uzrokujući probleme pri percipiranju prostornog odnosa i obavljanju jednostavnih aktivnosti motoričkih vještina poput igranja karata. Ako osoba pati od pomaka, svijetli svjetlo u njegovim očima ne uzrokuje da se učenici smanje kao što bi inače željeli.

Liječenje pomaka srednje linije može uključivati ​​pacijenta upotrebom specijaliziranih naočala za recept. Ove naočale sadrže pričvršćene prizme koji utječu na pacijentovu vizualnu percepciju, nadoknađujući promjenu smjera u vidu osobe. Nošenje naočalama, osoba koja pati od ovog stanja može ponovno uravnotežiti i inače normalno funkcionirati. Optometrija bi trebala promijeniti čaše kasnije dok se stanje osobe promijeni, dopuštajući im da nastave bez problema.

Neurokirurg može odlučiti djelovati na pacijenta ako pomak srednje linije predstavlja kretanje od oko petine inča (pet milimetara) ili više. Takav dramatičan pomak mozga predstavlja hitnu medicinsku pomoć jer prijeti životu pacijenta. Kirurg može ukloniti bilo koji rast, bilo da je to dobroćudan ili zlonamjeran, koji uzrokuje pomak ili čak uklanja dio pacijentove lubanje ako se mozak otekne, sprečavajući trajno oštećenje mozga.

Intrakranijalni tlak (ICP) često ide ruku pod ruku s pomakom srednje linije. Uzroci ICP uključuju tumore mozga, oticanje mozga ili zatajenje srca. Znakovi da netko pati od ICP-a može uključivati ​​neobjašnjivu povraćanje, zamagljavanje na rubovima vidnog polja osobe i trajnu bol u leđima.