Što je potkožna cista?

Subkutana cista je abnormalni rast koji se razvija ispod površine kože. Iako je ispod kože, ove vrste ciste mogu biti vidljive kroz vanjski sloj kože. Rast je općenito okrugli i sastoji se od tkiva, tekućine ili drugih tjelesnih materijala, posebno voskom slične tvari koju proizvodi žlijezda lojnica. Subkutane ciste obično nisu kancerogene ili potencijalno ozbiljne na bilo koji način i često se mogu trajno liječiti kako bi se smanjila bol ili kozmetički razlozi.

Jedan od mogućih uzroka potkožne ciste je bakterijska infekcija koja može dovesti do prekomjernog gnoja ili druge nakupljive tekućine ispod kože. Infekcija može prodrijeti kroz temeljne slojeve kože kroz ranu ili ugriz. Ciste također mogu biti uzrokovane nagomilavanjem kose, tkiva kože ili tekućine ispod kože koja postaje zarobljena i tvori rast krvi.

Glavni simptom je vidljiv okrugli rast. Kada se pritisne, cista se može lagano kretati ispod površine kože. Tekstura ciste može ovisiti o njegovoj veličini, količini nakupljene tvari unutar ciste i duljini vremena u kojem se razvija. Neke supkutane ciste mogu biti mekane na dodir, dok druge mogu imati teže teksture. Neki ljudi također mogu osjetiti bol kada im se dodiruju ciste.

Subkutana cista može se u nekim slučajevima liječiti ne-kirurškom metodom. Ako je cista rezultat bakterijske infekcije koja je uzrokovala pretjeranu akumulaciju tekućine ispod površine kože, može se propisati oralni antibiotski lijek za ubijanje bakterija i uklanjanje gnojova i drugih tekućina koja uzrokuje cistu. Lijekovi kortikosteroida također se mogu propisati kao mogućnost liječenja, jer mogu pomoći u uklanjanju svih upala, što će oslabiti bilo kakve zarobljene tvari.

Ozbiljnije potkožne ciste koje ne reagiraju na liječenje lijekovima općenito zahtijevaju operaciju. Kirurg će obično rezati ispod kože i izrezati oko ciste kako bi je uklonio. Ako je cista moguće kirurški ukloniti u jednom komadu, vjerojatnije je da se neće vratiti. Ciste koje se ne mogu ukloniti u čvrstom komadu mogu ostaviti manje površine, što će im biti vjerojatnije da će se ubuduće vratiti.