Što je pupak keloid?

Keloidni pupak može se pojaviti kao debeli, podignuti ožiljak nakon probadanja ili ozljeda trbuha. Ove ružne bumps obično izgledaju sjajne, razlikuju se u boji od ružičaste do ljubičaste, i imaju tendenciju da se seliti iz mjesta piercing na obližnju zdravu kožu. Keloid može s vremenom povećati veličinu, sa uobičajenim simptomima svrab i nelagoda. Nekoliko opcija liječenja može smanjiti veličinu i boju keloida, ali obično ne uspijeva potpuno ukloniti ožiljak.

Liječnici ostaju sigurni zašto se oblikuju keloidi kod nekih ljudi, ali ne i kod drugih. Pacijenti koji su razvili ove vrste ožiljaka u prošlosti suočeni su s višim rizikom od nastanka drugog keloida. Stanje bi se moglo izvoditi u obiteljima, a više žena ima tendenciju da dobije pupak keloid, ali ožiljci mogu biti povezani s više pupakovih piercinga od žena. Osobe s tamnom kožom mogu također razviti te ožiljke češće. Nema predviđanja unaprijed ako se nakon operacije ili piercinga s trbušnim gumbom može razviti pupak keloid.

Ožiljak se oblikuje na koži nakon ozljede ili kirurških zahvata. Uobičajeno scarring sklon je olakšati i postati manje vidljiv kao rana liječi. Keloidi se razlikuju jer se često šire na susjednu kožu i obično rastu. Rizik od keloida nakon pierčanja pupka povećava se kada se nosite teški nakit, u pretilih bolesnika, a za žene u posljednjoj fazi trudnoće, kada se koža proteže.

Zakrivljeni pleteni nakit u obliku dvoručnog zupčanika može smanjiti izglede da se keloid razvija, a mjesto liječi, što bi moglo potrajati i do godinu dana. Ove vrste ožiljaka mogu se pojaviti i na ušnim lukovima, licu ili bilo kojem dijelu tijela koje se probije. Keloid također može nastati iz teških akni, opekotina ili drugih ozljeda na površini kože.

Nekoliko mogućnosti liječenja može smanjiti pojavu keloida, obično ravnajući površinu i smanjujući obezbojenje. Injekcije kortizona mogu pomoći, ali u nekim slučajevima ožiljci postaju tamniji. Lasersko liječenje može se baviti povećanim crvenilom, ali obično ostaju mračna područja. Nekoliko laserskih sjednica može biti potrebno za liječenje stanja.

Neki liječnici smatraju kirurškim zahvatom da uklone ruzni keloidni pupak, jer se mogu pojaviti dodatni ožiljci nakon što se jedan odstrani, a novi ožiljci mogu izgledati veći od izvornog keloida. Neki pacijenti odluče za kombinaciju operacija, injekcija steroida i zračenja za liječenje tih nedostataka. Drugi odabiru interferonske injekcije ili kemoterapiju kao mogućnosti liječenja. Interferon, koji predstavlja tvar proizvedenu imunološkim sustavom tijela, može smanjiti veličinu ožiljka.

Zamrzavanje pupak keloida s tekućim dušikom također može raditi. Ožiljak tretiran ovom metodom obično postaje glatko, ali tamniji u boji. Silikonski gel listovi koji stisnu pupak mogu potrajati mjesecima da bi smanjili pojavu scarringa, s različitim rezultatima.