Što je reakcija na mjestu injiciranja?

Reakcija na mjestu ubrizgavanja je pojava promjene kože i iritacija na mjestu ubrizgavanja. Takve reakcije mogu biti osobito uobičajene kod nekih vrsta lijekova, au drugim slučajevima može biti rezultat alergija ili osjetljivosti. Neki mogu biti opasni. Ako pacijent primi promjene kože, važno je da se obratite liječniku ili medicinskoj sestri kako biste ih raspravili. U nekim situacijama, medicinske sestre mogu pratiti pacijente neposredno nakon injekcije zbog znakova reakcije zbog zabrinutosti zbog određenog lijeka.

Takve reakcije obično se dijele u dvije osnovne kategorije: nadražujuće i mjehuriće. Kada pacijent ima reakciju na mjesto ubrizgavanja na nadražujuće sredstvo, koža može postati crvena i vruća. To bi mogao ispirati, grubiti i razviti podignute košnice ili pruge. Neki pacijenti osjećaju svrbež oko mjesta i mogu osjetiti nelagodu. Rijetko, lijek uzrokuje jaku bol i nevolju.

Vesikance stvaraju blistere ispod kože i mogu biti opasne. Mnogi lijekovi kemoterapije imaju vesikantno djelovanje, što zahtijeva od medicinskih sestara da vrlo pažljivo plasiraju intravenozne linije za kemoterapijske sjednice kako bi se smanjilo propuštanje u okolno tkivo. U reakciji ubrizgavanja na mjestu ubrizgavanja, koža unutar blistera može umrijeti, a pacijent može razviti otvorenu ranu kao mrtva koža i tkivo otrgnuti. To može izložiti pacijentima na rizik od ozbiljnih infekcija.

Neki lijekovi su zloglasni zbog toga što uzrokuju reakcije na mjestu injiciranja. Na primjer, mnogi pacijenti doživljavaju iritaciju nakon cijepljenja. Mjesto oko ubrizgavanja nakratko će se razbuktati prije nego se urušiti, jer imunološki sustav pacijenta ulazi u opremu. Kemoterapijski lijekovi i neki drugi oštri lijekovi također mogu povećati rizik od reakcije. Pacijenti bi mogli trebati čekati određeno vrijeme nakon primanja injekcija, tako da ih sestre mogu gledati, a bolesnike se potiče da govore ako dožive bol prilikom injekcije ili infuzije ili ako nakon toga vide problem kože.

Drugi pacijenti mogu biti osjetljiviji. Lijekovi mogu sadržavati komponente kao što su gluten, aluminij, proteini jaja i tako dalje, koji se koriste kao punila i sredstva za spojeve u injekciji. Pacijenti koji imaju osjetljivost i alergije na te sastojke vjerojatno će doživjeti reakciju kože ubrizgavanja. Preporučljivo je da pacijent prijaviti sve poznate osjetljivosti prije nego što dobije snimku. Liječnik bi mogao odabrati drugi lijek kako bi se smanjio rizik od problema.

U drugim slučajevima pacijent možda nije svjestan neke alergije. Reakcija na mjestu ubrizgavanja može biti prvi znak upozorenja da se razvila alergija, čak i ako je pacijent prije toga uspješno uzimao lijekove. Nakon reakcije, liječnik bi mogao preporučiti testove alergije kako bi saznali što je pacijent reagirao kako bi se to moglo izbjeći u budućnosti.