Što je retina suza?

Netaknuta retina je rascjep koji se javlja kada se staklena tekućina ili “žele” očne jabučice klize i povlače na mrežnicu. Kako oči prolaze prirodnim procesom starenja, žele koja ispunjava stražnju šupljinu unutarnjeg oka počinje propadati i pomaknuti se. Ova vrsta kretanja čini oči starenja više sklone mrežnici suzama. Ako dođe do suza na jednoj od mrežnih krvnih žila, to može uzrokovati staklasto krvarenje. Ovo krvarenje ponekad prati iznenadni tuš plutača ili bljeskova koji mogu oblak vidjeti.

Bez obzira na to jesu li ili ne opterećivale viziju, akutne suze izložene su riziku gubitka vida jer dopuštaju tekućinu da se probijaju kroz mrežnicu kroz suzu i mogu postupno ukloniti mrežnicu, uzrokujući regmatogeni odvojak mrežnice. Zbog tog rizika, optometri i oftalmologi često će pratiti retinas za suze, što se može otkriti širenjem učenika s posebnim kapima za oči. Nakon što se otkrije, suza se može zapečati na zid očiju pomoću lasera ili krioterapije (liječenje smrzavanjem). Ovi postupci su obično bezbolni i ostavljaju ožiljak na stražnjem dijelu očiju, koji brtvi mrežnicu i sprečavaju curenje tekućine.

Netarna retina često će biti neotkrivena bez pregleda očiju i ispita, jer su njegovi simptomi bezbolni. Takvi simptomi uključuju pojavu, ili povećanje, floaters ili bljeskovi, koji su uzrokovani degeneracijom staklastog žele u tekućinu. Drugi simptom ovog stanja je pojava sjene ili zavjese koja se spušta preko jednog oka, što je često na periferiji i raste u veličini. Nagli pad u kvaliteti vida također može ukazivati ​​na suzu.

Ako se ne liječi, retinalni odjeljak uzrokovan suzom dovest će do gubitka hranjivih tvari mrežnice kroz krvotok. Kao rezultat toga, retina može izgubiti sposobnost funkcioniranja, u nekim slučajevima trajno. Velike detekcije mrežnice zahtijevaju kirurško liječenje, dok se mali odjeljci mogu popraviti laserom na isti način na koji su mrežaste suze zapečaćene.

Pojedinci koji su kratkovidan, imali su kirurgije u katarakti ili su imali udara u glavi ili oko, imaju povećan rizik za razvoj retina suzu ili odvajanja. Isto tako, bolesnici koji su imali suzu u jednom oku imaju šanse od jedne do desete da će dobiti drugu suzu. Općenito, međutim, retinalni odjeljci su neuobičajeni i utječu na otprilike jedan u deset tisuća ljudi.