Što je retrogradno maternica?

Ako žena ima retrogradni maternicu, ona se naginje unatrag u tijelu i prema rektumu umjesto da bude smještena između mjehura i rektuma. Uobičajeni uzroci ovog stanja su abnormalni razvoj maternice, adhezije, endometrioze, fibroidnih tumora ili trudnoće. Nemir tijekom seksualnog odnosa i menstruacije su najčešći problemi povezani s nagnutim uterusom. Kada je to potrebno, retrogradni maternica može se ispraviti pomoću operacije, pesara, ili ponekad kroz vježbe.

Retrogradni maternica naginje unatrag prema rektumu umjesto da leži u sredini između mjehura i rektuma. Kao što se ženski reproduktivni sustav razvija, uterus se obično kreće od retrogradnog položaja do sredine položaja. U nekim ženama, ovaj prijelaz se ne odvija i maternica ostaje nagnuta unatrag.

Adhezije, endometrioza ili fibroidni tumori također mogu izazvati retrogradni maternicu. Unutarnja prianjanja su ožiljak koji nastaje uslijed operacije. Endometrioza je prekomjerno rast stanica maternice izvan maternice, a fibroidni tumori su benigni rast. Svi ovi uvjeti mogu vezati dijelove tkiva, koji su normalno odvojeni i uzrokuju uterus da se drži u retrogradnom položaju.

Trudnoća može i izliječiti retrogradni maternicu i uzrokovati ga. U nekim slučajevima, težina djeteta u kasnoj trudnoći će prisiliti maternicu da se prebaci naprijed i ostane u tom srednjem položaju nakon isporuke. Trudnoća, u drugim slučajevima, može uzrokovati da maternica odmakne natrag dok se naprezanje djetetove težine povlači na uterinske ligamente. Kada je to situacija, nakon isporuke maternica će ili ostati u retrogradnom položaju ili se vratiti u normalu dok se maternice ligni.

Mnoge žene s retrogradnim maternicama čak ne znaju i neće doživjeti nikakve povezane simptome. U drugim slučajevima, žena može doživjeti bolan seksualni odnos i menstruaciju kao rezultat nagnutog uterusa. Drugi problemi s manjom komunikacijom su sklonost razvoju infekcija mokraćnog sustava i inkontinencije. Neplodnost je rijetko povezana s retrogradnim uterusom, osim ako svi drugi problemi s plodnosti nisu isključeni.

Nategnut uterus može se liječiti laparoskopskim, ambulantnim operacijama. Laparoskopski postupci uključuju ili kirurški naginjanje maternice prema naprijed, uklanjanje adhezije, endometrioze ili fibroidnih tumora koji drže maternicu u pogrešnom položaju ili, u nekim rijetkim slučajevima, izvodi se histerektomija radi potpuno uklanjanja maternice. Za privremeni reljef može se postaviti pessary ili small plastic support ispod maternice kako bi je nagnuo naprijed. Nekolicina liječnika preporučuje pokušaj posebnih vježbi za premještanje maternice, ali ako ove vježbe rade, korist je obično privremena i maternica obično pada unatrag na kraju.