Što je retroperitonealni tumor?

Retroperitonealni tumor je abnormalni i rijedak rast koji se razvija unutar dijela trbušne šupljine poznatog kao retroperitonealni prostor. Budući da je retroperitonealni prostor skriven prema stražnjem dijelu trbuha, a organi su prilično pokretni, retroperitonealni tumor može prerasti sasvim velike, preusmjeravajuće organe izvan puta, prije nego što se otkriju. Simptomi poput proširenog trbuha i bolova u trbuhu mogu se konačno razviti. Iako retroperitonealni tumori mogu biti benigni ili bezopasni, najčešće su kancerozni. Kirurško uklanjanje je najčešći tretman, iako se tumori mogu ponoviti.

Peritoneum je tanak list tkiva koji usmjerava unutrašnje zidove trbuha, pokriva i zatvara trbušne organe. Na stražnjem dijelu trbušne šupljine nalazi se područje na kojem peritonej ne prilijepljuje organa, a poznat je i kao retroperitonealni prostor. Bubrezi, nadbubrežne žlijezde, velike krvne žile i dijelovi crijeva leže u tom prostoru, gdje su samo pokriveni peritoneumom s jedne strane. Kako se tumor razvija, on može utjecati na bilo koji od ovih retroperitonealnih organa tako što ih gura iz mjesta, uništava ih ili napada svoje tkivo.

Dijagnoza retroperitonealnog tumora obično uključuje CT scan ili MRI scan, što može pokazati sliku rasta i njegov utjecaj na okolne strukture. Najčešće, vrsta tumora je ono što se naziva sarkom, koji proizlazi iz mekih tkiva tijela, kao što su koža i mišići. Retroperitonealni sarkom je kancerozan, pa pacijentov pogled na njega ovisi o tome može li se tumor potpuno ukloniti i da li se uzgaja u okolne organe ili se proširio na druga područja tijela.

Ako je tumor izrezan cijeli prije nego što je imao priliku širiti, pacijent će imati više pozitivne prognoze, iako postoji još uvijek šanse za ponavljanje. Neki tumori upadaju u glavne krvne žile i živce, a to može biti nemoguće potpuno ukloniti. Kada retroperitonealni tumor raste u jedan od bubrega, bubreg se može ukloniti. Pacijenti mogu preživjeti ako je preostali bubreg funkcionalan.

Kao i kirurgija, metode poput radioterapije mogu se koristiti za liječenje ove vrste tumora. Radioterapija se obično daje prije ili poslije operacije kako bi smanjila tumor ili ubila bilo koje stanice koje su možda ostale nakon operacije. Kemoterapija se ne dokazuje da radi u liječenju ove vrste tumora, iako je istraživanje u tijeku.