Što je rezervoar ommaya?

Rezervoar Ommaya je medicinski uređaj koji se koristi za isporučivanje lijekova kemoterapije izravno na cerebrospinalnu tekućinu. Spremnik je ugrađen pod kožu i pričvršćen na kateter koji je uvučen u jednu od ventrikula mozga. Osim što se koristi za isporuku lijekova, ovaj uređaj se također može koristiti za udarce ili privlačenje cerebrospinalne tekućine. Implantiran je pod općom anestezijom neurokirurga na preporuku onkologa koji smatra potrebnim za liječenje raka.

Rak prostate u središnjem živčanom sustavu je poznato teško liječiti. Kemoterapijski lijekovi koji se daju oralno ili intravenozno ne mogu proći krvno-moždanu barijeru ili ne mogu proći dovoljno velike količine kako bi pružili smislen tretman. Rezervoar Ommaya omogućuje liječnicima da isporučuju tretman izravno na izvor. Uređaj je dobio ime po pakistanskom kirurgu koji ga je izumio 1960-ih.

Kada se ovaj uređaj stavi, pacijent se stavlja pod opću anesteziju, a kirurg urezuje rez u koži kako bi pristupio lubanji. Rupa je izbušena tako da se kateter može postaviti i spremnik se umetne pod džep u vlasištu. Rez je zatvoren i anesteziolog dovodi pacijenta iz anestezije. Pacijenti mogu provesti nekoliko dana u bolnici dok liječe i procjenjuju se za kognitivne deficite i funkciju pluća kako bi potvrdili odsutnost kirurških komplikacija.

Za isporuku lijekova u rezervoar Ommaya, injekcije se mogu napraviti kroz kožu glave i u spremnik. Kateteri se također mogu umetnuti da isprazni cerebrospinalnu tekućinu za testiranje i iz drugih razloga. Spremnik može ostati na mjestu kada bolesnik ode u remisiju u slučaju ponovnog pojavljivanja. Ako pacijent ostaje stabilan dulje vrijeme, kirurg može razgovarati o uklanjanju spremnika Ommaya u drugom kirurškom zahvatu.

Nije neuobičajeno ugraditi uređaje poput Ommaya spremnika i luka za pristup venskoj mreži za liječenje raka. Liječenje raka može biti naporan i pacijenti mogu trebati brojne sesije kemoterapije. Imajući spremnu pristupnu točku može poboljšati brigu o pacijentima, smanjiti rizik od komplikacija i smanjiti oštećenja kože i tkiva uslijed ponovljenih novih mjesta ubrizgavanja. Međutim, pacijenti također trebaju brinuti o njihovim fiksnim kateterima, jer postoji opasnost od infekcije. Pacijenti će dobiti detaljne upute za skrb o kateterima prije i poslije operacije, a potiču ih da postavljaju pitanja o njezi katetera kako bi znali što očekivati.