Što je rupturirana cista jajnika?

Rupturirana cista jajnika javlja se kada cista – u osnovi mokraćni ili mokraćni mjehurić na ženinoj jajnici, a zatim postaje dovoljno velika ili dovoljno pun da su mu zidovi praska ili propuštanje. To može biti relativno bolna, ali manja situacija, ili se može brzo razviti u hitnu medicinu ako se pojavi hemoragija. Žene koje sumnjaju da imaju ciste koja je ruptirala jajnika trebaju uvijek vidjeti liječnika radi potvrđivanja puknuća cista i osiguranja unutarnjeg krvarenja.

Ciste jajnika su vrlo česte, osobito kod žena koje menstruiraju. Većina se prirodno pojavljuje kao dio procesa ovulacije, npr. Kada se folikul priprema za oslobađanje jaja. Rijetko se identificiraju ciste jajnika kao da su tip benignega tumora koji mogu sadržavati abnormalno smješten tjelesno tkivo, poput masti ili kosti. Neke žene su posebno sklone cistama jajnika, što im daje veću vjerojatnost da će doživjeti rupturu ciste jajnika. Nakon što je prije imala ciste jajnika, čini se da je dobar prediktor budućih cista jajnika.

Obično, ciste jajnika ne uzrokuju nikakve probleme ili simptome koji se nalaze izvan njege boli i često nestaju sami. Mnoge žene čak ni ne znaju da imaju ciste jajnika sve dok ih liječnik ne primi na pregled tijekom nekog drugog stanja. Ponekad, ciste mogu uzrokovati bolove u trbuhu koje traže ženu da posjeti liječnika. Rupturirana cista jajnika može uzrokovati teške oštre bolove i bolne bolove u području zdjelice.

Često, bol od rupture ciste jajnika će nestati i otići u nekoliko sati, a pacijent nikada neće razviti druge simptome. U slučaju sumnje na rupturiranu cistu, bolje je vidjeti liječnika nego čekati kod kuće. To je osobito važno ako se osjećaj svjetla, vrtoglavica ili mučnina prati bol, što može ukazivati ​​na gubitak krvi. Ultrazvuk će potvrditi da je uzrok problema, a ne potencijalno opasno stanje kao što je ektopična trudnoća ili upala slijepog crijeva. Liječnik može osigurati da pacijent ne krvari interno od rupture ciste jajnika i da nema infekcije.

Oralni kontraceptivi mogu biti propisani kako bi se spriječile buduće jajne ciste. To samo sprječava vrstu ciste koja nastaje tijekom ovulacije, i neće spriječiti sve ciste. Neke ciste jajnika, poput onih koje su postale prilično velike, uzrokuju puno boli ili na drugi način čine sumnjivima, mogu se kirurški ukloniti i ispitati. Ciste koje se pojavljuju nakon što žena dosegne menopauzu – i tako više ne ovulira – trebalo bi pažljivo promatrati, jer ciste ponekad mogu biti kancerozne. Velika većina cista jajnika, čak i one koje puknu, su benigne i ne uzrokuju ozbiljne ili trajne medicinske probleme.