Što je soj trbušne mišića?

Također poznat kao izdvajali abdominalni mišići, soja abdominalnog mišića je stanje u kojem se neka vrsta ozljeda odvija na mišiće trbušne stijenke. Obično, deformacija u trbušnom mišiću događa se kada su mišići smješteni pod previše stresa. Kao rezultat toga, mišićna vlakna mogu postati zategnuta ili čak suzila.

Napadi abdominalnog mišića nisu ograničeni na profesionalne sportaše. Moguće je da gotovo bilo tko podvrgne okolnostima koje stavljaju dodatni stres na trbušne mišiće. Jednostavne aktivnosti kao što su previše ponavljanja određenih vježbi ili naprezanje mišića tijekom podizanja mogu dovesti do velikog broja bolova u trbušnom mišićima. Srećom, većina slučajeva je relativno mala i može se liječiti s lakoćom.

Slučajevi koji uključuju napete probleme s abdominalnim mišićima obično se kategoriziraju u tri različite ocjene. Blagi slučajevi mišićnog soja obično uključuju malu količinu boli koja ne ometa pokretljivost. S ovom vrstom soja, jednostavni lijekovi za ublažavanje boli i upale omogućit će mišiće da se izliječi u kratkom vremenu bez ograničavanja dnevnih aktivnosti.

Umjereni slučajevi sojeva abdominalnog mišića uključuju veću razinu boli i obično se zovu ograničavanjem nekih aktivnosti, posebno vježbi koje uključuju rad abdominalnih mišića. Zajedno s lijekovima, pojedinac koji pate s ovom vrstom mišića također će ograničiti sve aktivnosti koje uključuju uvijanje ili okretanje trbušnih mišića. Ovisno o situaciji, liječnik može preporučiti da nosi određenu vrstu ograničavajućeg vezanja tijekom dana kako bi spriječio iznenadni pomak koji bi povlačio napete mišiće.

Teški slučajevi sojeva abdominalnog mišića karakteriziraju konstantna bol koja se ne može kontrolirati bez pomoći lijekova. Obično postoji neka vrsta modrice vidljiva na trbuhu, praćena mišićnim grčevima koji dodatno pogoršavaju bolove iz napetih ili rastrganih mišića. U nekim slučajevima može biti neophodno izbjegavati većinu tjelesnih aktivnosti tijekom vremena, dok mišići liječe.

Iako nikada nije moguće potpuno imobilizirati trbušne mišiće, mogu se poduzeti koraci za ublažavanje stresa koji se stavlja na mišiće. Uz uzimanje lijekova kako bi se smanjila upala i bol, primjena paketa za led tijekom prva dva dana nakon ozljede može pomoći da se situacija kontrolira i olakša proces ozdravljenja.