Što je sonometar?

Sonometar je dijagnostički instrument koji se koristi za mjerenje napetosti, frekvencije ili gustoće vibracija. Koriste se u medicinskim postavkama kako bi testirali i sluh i gustoću kostiju. Sonometar ili audiometar koristi se za određivanje osjetljivosti sluha, dok klinički kožni sonometar mjeri gustoću kostiju kako bi pomogao u određivanju takvih stanja kao rizika od osteoporoze.

U audiologiji se uređaj koristi za testiranje gubitka sluha i drugih poremećaja uha. Audiometar mjeri sposobnost da čuje zvukove na frekvencijama normalno otkrivene ljudskim ušima. Nekoliko se ispitivanja obično provodi pomoću audiometra koji će se zatim koristiti za procjenu sposobnosti slušanja. Rezultati se obično bilježe na grafikonu poznat kao audiogram.

Klinički kosti sonometar odobren za primjenu u Sjedinjenim Američkim Državama od strane Uprave za hranu i lijekove 1998. godine, jest uređaj koji ispituje rizik od prijeloma kosti povezan s osteoporozom. Ovaj test, koji se naziva screening denzitometrijom ultrazvukom kostiju, obično se ne koristi u dijagnostičke svrhe, nego se obično koristi kao alat za procjenu rizika. Testiranje se često preporučuje onima čija osobna povijest i stil života ukazuju na mogući visoki rizik za osteoporozu.

Testiranje se obično provodi od ortopeda, reumatologa ili neurologa koji je specijaliziran za liječenje osteoporoze. Pacijent jednostavno stavlja svoju peta u sonometar, a zatim se skenira pomoću ultrazvuka za određivanje gustoće kostiju. Ovo je brz i jeftin postupak koji općenito traje 30 sekundi ili manje.

Rezultati su obično dostupni odmah nakon postupka. Mogući su rezultati s dva rezultata: T-rezultat, koji uspoređuje skeniranje pacijenta s onom od mlade osobe istog spola i Z-rezultatom koji uspoređuje skeniranje protiv nekoga sličnog doba, težine i spola. Rezultati T-rezultata koriste se za procjenu rizika od osteoporoze. Rezultat iznad -1 pokazuje niski rizik za osteoporozu, ispod -1 do -2,5 označava rizik od razvoja osteoporoze, a ocjena ispod 2.5 pokazuje da bi trebalo provesti intenzivnije testiranje i da je vjerojatna prisutnost osteoporoze. Z-rezultat bilježi koliko kosti pacijent ima u usporedbi s ostalim njegovim godinama. Ako je taj broj visok ili nizak, moguće je naručiti daljnje testiranje.

Žene općenito, posebno one starije od 65 godina, imaju povećan rizik od razvoja osteoporoze. Druge skupine s visokim rizikom uključuju starije osobe, one s obiteljskom poviješću osteoporoze ili osobnom poviješću fraktura kostiju i onima kavkaske, azijske i latino podrijetla. Vrlo je važno da takve skupine budu svjesne promjena u gustoći kostiju. Osteoporoza je čest problem koji se može brzo i jednostavno dijagnosticirati upotrebom kliničkog koštnog sonometra. Otkrivajući osteoporozu u svojim ranijim fazama i poduzimajući korake kako bi se izbjeglo njegovo napredovanje, kasnije će se godine izbjeći ozbiljne posljedice povezane s ovim debilitativnim stanjem.