Što je špekulacija?

Spekulum je medicinski instrument koji se obično koristi za proširenje tjelesne šupljine ili prolaznih otvora, kao što su vagina, anus, uho ili nosnice. Prilikom provjere spekulacije, liječnik ili drugi medicinski stručnjak može koristiti alat kako bi pomogao u pregledavanju interijera pacijenta. Osim toga, uređaji se mogu koristiti za držanje prolaska tijela ili otvorene šupljine tako da se može uzeti uzorak stanica ili druge tvari. Na latinskom, pojam znači “ogledalo”.

Specula su dostupni u asortimanu različitih veličina i oblika, ovisno o njihovoj specifičnoj svrsi. Većina se izrađuju od metala koji se može sterilizirati nakon uporabe. Neke spekule, posebno one koje se koriste u hitnim prostorijama, izrađene su od plastike i namijenjene su jednokratnoj uporabi. U nekim slučajevima, instrument sadrži cijev koja omogućuje korisniku izravno gledanje unutarnjeg područja pacijenta.

Jedna od najčešćih vrsta spekula je vaginalni spekulum, koji dolazi u rasponu različitih veličina. Ovaj instrument proširuje vaginu, omogućujući ginekologu lakše pronalaženje cerviksa pacijenta. Postoji širok spektar vaginalnih spekula koji ginekolog može koristiti za obavljanje pregleda. Većina tih uređaja imaju dvije lopatice i ručku. Nakon što se lopatice pritisnu na mjesto, ručica se može učvrstiti pričvršćivanjem vijka.

Mnogi ginekolozi upotrebljavaju bilo Graves ili pederson pelvic specular. Graves je obično dužine od 3 do 4,75 inča (približno 7,6 do 12,1 centimetara), a obično sadrži oštrice koje su širine 0,5 do 1,5 inča (oko 1,3 do 3,8 centimetara). Njezina inferiorna oštrica je obično dulja od vrhunskog noža, a često se koristi kod žena koje su seksualno aktivne. Pedersonov štitnik, s druge strane, obično ima suženi oblik s užijim i glatkim noževima. Zbog male veličine, Pederson instrument se obično koristi kod pedijatrijskih ili starijih pacijenata, kao i kod pacijenata koji nikada nisu bili seksualno aktivni.

Još jedna poznata vrsta spekulacije je zvučni ili ušni pretkril. Obično oblikovan kao mali lijevak, omogućava korisniku da uđe u kanal za uho radi ispitivanja bubnja za uho. Slično tome, nazalni spekulum omogućuje gledanje unutar nosnica. Ti uređaji obično su zglobni i imaju dvije ravne oštrice s ručkom. Lopatice se obično umetnu u nosnice i, kada je ručka stisnuta zajedno, oštrice se šire i otvorite nosnice za pregled.