Što je spermatocelectomy?

Spermatocelektomija se odnosi na operaciju uklanjanja benigne ciste iz epididimije testisa. Kirurško liječenje može biti potrebno za ciste ako su velike i uzrokuju nelagodu za pacijenta. To može doći s nekim rizicima, uključujući probleme plodnosti povezane s oštećenjem epididimije, infekcijama na mjestu kirurškog zahvata i lošim reakcijama na anestetiku. Prije nego što kirurg preporuča spermatocelektomiju, pacijent obično mora zadovoljiti neke specifične dijagnostičke kriterije koji čine rizike vrijedne prednosti.

Ovaj postupak se koristi za liječenje stanja zove spermatocele, gdje nakupljanje tekućine stvara malu masu u testisima. Pacijenti ga mogu primijetiti tijekom samoprovjere ili bi mogli biti zabilježeni tijekom posjeta liječniku. Nekoliko stanja može uzrokovati testisne mase pa liječnik može preporučiti procjenu medicinskog snimanja i biopsije kako bi utvrdio prirodu mase i razvio neke preporuke za liječenje. Sam po sebi spermatocel je dobroćudan i ne bi trebao predstavljati nikakve posebne probleme pacijentu.

Neki svibanj biti nespretno stavljen ili rastu dovoljno velik da počnu stavljati pritisak na strukture u testisa. U tim slučajevima pacijentu je potreban spermatocelektomija za uklanjanje rasta. Postupak se može izvesti pod sedacijom ili punom anestezijom, ovisno o sklonosti pacijenta i timu za njegu. Kirurzi napraviti mali rez u skrotum za pristup testisima i odsiječe rast dok očuvanje epididimis. Kad završite, stavljaju nekoliko upijajućih šavova da bi zatvorili rez.

Jedna potencijalna komplikacija je da kirurg može nadimati epididimu ili imati problema s dobivanjem rasta bez oštećenja ove strukture. To može stvoriti buduće probleme s plodnosti. Također se mogu pojaviti infekcije, osobito ako se pacijent ne pridržava profilaktičke terapije antibioticima ili ne održava mjesto čistom i suhom prema uputama. Neki pacijenti mogu doživjeti loše reakcije na anestetike i sedative koje se koriste tijekom spermatocelektomije, preporučujemo da pregledavate bilo kakve kontraindikacije kao što je povijest problema s anestezijom dobra ideja.

Drugi rizik od spermatocelectomy je da se rast može ponovno razviti nakon operacije, što znači da pacijenti moraju biti oprezni samo-provjere. Novi rast može potrajati tjednima ili mjesecima da se pojave, a mogu se razlikovati po veličini i položaju. Kirurzi imaju poteškoća u sprečavanju ili predviđanju ponavljanja jer uzrok nije potpuno razumljiv. Pacijenti mogu pitati o stopi uspjeha liječnika kako bi vidjeli koliko je pacijenata doživjelo probleme s ponavljanim rastom, u slučaju da kirurška tehnika utječe na stvaranje spermatocela nakon kirurškog liječenja.