Što je splenic infarction?

Splenicni infarkt je smrt u tkivu u slezeni uzrokovana prekidima opskrbe kisikom za ovaj organ. Upravljanje ovim stanjem uključuje praćenje bolesnika za znakove komplikacija i intervenciju ako je potrebno kirurškim zahvatom i drugim tretmanima. Mnogi pacijenti mogu zadržati svoje zdjelice, ovisno o opsegu oduzimanja kisika i drugim čimbenicima. Obično, ranije liječenje, to je bolji rezultat bolesnika.

Splenovi infarkti pojavljuju se kada se razvija blok koji se nalazi duž splenicne arterije ili jedne od njegovih grana. To može biti rezultat poremećaja zgrušavanja ili temeljne infekcije. Pacijent obično doživljava akutnu bol u gornjem desnom kvadrantu abdomena i može se osjećati mučninu zbog boli. Liječnik može zatražiti studije medicinskih slika kako bi utvrdio što se događa. Smrt na tkivu bit će vidljiva na studiji, kao i krvarenje, okluzije i druga pitanja.

Neposredni tretman za slezeni infarkt je obično bol reljef kako bi pacijent bio udoban. Slučaj može biti kirurški ako se slezena pojavi zaražena ili apscesirana, ili ako postoji krvarenje u abdomenu. Kirurg može biti u mogućnosti pristupiti korištenjem minimalno invazivnih tehnika za ograničavanje scarringa i smanjenja vremena liječenja. U operaciji liječnik će odrediti može li se slezena očuvati. Ako je moguće, kirurg će ukloniti mrtvo tkivo i ostaviti slezenu na mjestu. Vaskularni popravci za rješavanje krvarenja i drugih pitanja mogu se obavljati u isto vrijeme.

Osobe s poremećajima zgrušavanja su više izložene riziku od problema poput splenog infarkta, uz ozbiljne stanja kao što su plućna emboli. Ovi pacijenti trebaju biti svjesni ranih simptoma tjeskobe. Infekcije za koje se zna da uzrokuju probleme zgrušavanja i okluzije također su uzrok zabrinutosti. Liječnici mogu pratiti pacijente s citomegalovirusom, na primjer, s posebnom pažnjom kako bi što prije mogli identificirati probleme poput infarkta.

Nakon što se riješi slezeni infarkt, pacijent bi se trebao osjećati mnogo ugodnije. Ako je slezena uklonjena, možda će biti potrebne neke prilagodbe načina života i pacijent mora paziti na naprezanje ili rastezanje trbuha sve dok se kirurško mjesto ne izliječi. Kirurg može pružiti savjete o tome kada će se nastaviti normalne aktivnosti i hoće li bilo kakve prehrambene preinake biti potrebne. Obično su potrebne čiste tekućine neposredno nakon operacije slezene infarkta i pacijent može postupno učiniti prehranu složenijima, uključujući više krutih tvari i širu raznolikost hrane.