Što je subkutana infuzija?

Subkutana infuzija je infuzija tekućine ispod kože. Poznata i kao hipodermokliza ili intersticijska infuzija, ta se tehnika može koristiti za liječenje i upravljanje mnogim zdravstvenim stanjima, osobito kada se skrbi pruža kod kuće. Subkutane infuzije mogu se upotrijebiti za isporuku lijekova protiv hidratacije, antineusnih lijekova i lijekova protiv boli, zajedno s drugim lijekovima, pacijentima u različitim okruženjima, uključujući bolnice, klinike, domove za njegu i privatne domove.

U potkožnoj infuziji, igla je umetnuta ispod kože, a ne u venu, i povezana je s infuzijskom pumpom koja dozvoljava fluid da polako ulazi u mjesto uboda. To može biti jednostavno kao vješanje vrećice tekućina i dopuštanje gravitacije za obavljanje posla ili mehanizirana crpka može se koristiti za precizno upravljanje doziranjem i omogućavanje pacijentu da se prilagodi, ako je potrebno. To uključuje pumpe koje mogu biti ugrađene ili nošene pacijentima koji trebaju dugotrajne infuzije.

Ovom tehnikom tijelo apsorbira materijal koji se polagano unosi. To se radikalno suprotstavlja infuzijama u krvotok, koje djeluju vrlo brzo. Ponekad se želi postići sporu brzinu uzimanja, kao npr. Kada je želja kontrolirati bol tijekom razdoblja od sata uz pomoć sporog kapanja lijekova za liječenje boli. Liječnici mogu miješati određene kombinacije lijekova za infuziju kako bi se bavili različitim medicinskim pitanjima.

Neki bolesnici ne mogu uzimati lijekove usmeno ili rektalno i imaju slab venski pristup, čineći subkutanu infuziju najbolju metodu za davanje lijeka. Ova metoda je također jeftina za administraciju i može ga obavljati osobe bez formalne medicinske obuke. Ljudi mogu obaviti infuziju kod kuće kao dio kućne skrbi za članove obitelji nakon što su prikazani osnove u bolnici.

Ova metoda davanja lijeka ili tekućine smanjuje rizik od infekcije na mjestu injiciranja i uklanja zabrinutost zbog embolnih zraka u krvnim žilama. Na tijelu se nalaze brojne supkutane infuzijske stranice koje se mogu rotirati kako bi pacijent bio udobniji ako se koristi dugoročna terapija. Pacijenti i skrbnici trebaju biti svjesni da neki lijekovi mogu izazvati iritaciju kože kad se infuzija subkutano. Važno je pratiti mjesta ubrizgavanja kako bi se prilagodila doza ili mjesto ubrizgavanja po potrebi kako bi se riješila iritacija kože i druga pitanja poput edema, što može pridonijeti neugodnosti bolesnika.