Što je t-tube kolangiogram?

T-tube kolangiogram je medicinsko snimanje studija za procjenu žučnih kanala za znakove kamenja i blokada nakon operacije na regiji. Ovaj postupak dozvoljava kirurgu da provjeri oporavak pacijenta i da utvrdi je li potrebna dodatna radnja. Obično je potrebno oko 30 minuta i dolazi s niskim rizikom za pacijenta. Neki pacijenti više vole testirati ujutro jer zahtijeva gladovanje, a možda će biti lakše preskočiti doručak i prisustvovati sastanku nego kontrolirati unos hrane kasnije tijekom dana.

U operaciji na žučnjaku i okolnom području, kirurg može odlučiti staviti odvodni kanal poznat kao t-cijev kako bi ograničio stvaranje blokada u budućnosti, naročito ukoliko se žučni mjehur ukloni. Tijekom t-tube kolangiograma, tehničar može ubrizgati boju u odvod i pratiti ga dok se kreće kroz tijelo. To može dopustiti liječniku da identificira područja začepljenja, kamenje ili druga pitanja koja bi mogla predstavljati rizik za zdravlje pacijenta. Kolangiografija T-cijevi obično se odvija u središtu za snimanje gdje tehničari imaju pristup svim potrebnim materijalima.

Da bi se pripremio za kolangiogram t-cijevi, pacijent će morati postiti četiri sata, a može primiti i druge posebne upute, ovisno o specifičnim zdravstvenim problemima. Pacijent treba raspraviti o povijesti alergija prije testa, budući da neki srednici mogu uzrokovati alergijske reakcije. Tijekom samog testiranja, pacijent mora ležati mirno i može biti opremljen jastucima i pokrivačima kao rekvizitima kako bi stekao udoban položaj.

Primarni rizik od kolangiograma t-cijevi je alergijska reakcija na kontrastni agens. Pacijenti također mogu razviti bol i infekcije oko mjesta injekcije koja se koristi za uvođenje kontrasta. Tijekom testiranja pacijenti trebaju prijaviti bilo kakvu nelagodu koju imaju, uključujući svrab, pečenje ili druge senzacije oko mjesta ubrizgavanja. To mogu biti znakovi alergije, a pacijentu je potreban nadzor i liječenje.

Rezultati iz kolangiograma t-cijevi obično se vrlo brzo vraćaju. Liječnik može raspravljati o nalazima s pacijentom i razgovarati o mogućnostima ako test pokazuje problem kao kamen. Može biti potrebno izvršiti postupak endoskopije kako bi je uklonio ako predstavlja opasnost za zdravlje pacijenta. Pacijenti s poviješću operacije žučnog mjehura mogu se pobrinuti da rezultati njihovog najnovijeg kolangiograma t-cijevi budu u svojim dijagramima, pa liječnici znaju kada je test posljednji put proveden i kakvi su rezultati bili.