Što je tenzor zavoj?

Tenzorski zavoj je elastični zavoj koji se koristi za pružanje potpore napetom ili zategnutom udjelu. Ova vrsta zavoja također može biti poznata kao asa zavoj ili ace wrap. Mnogi ljekarnici nose tenzorske zavoje u svojim prolazima za njegu rane, a dostupni su iu ordinacijama i klinikama u standardnim duljinama i širinama. Ovi zavoji mogu biti korisni za držanje u kompletu za prvu pomoć radi trenutnog liječenja sojeva i uganuća. Sportaši, osobito, mogu zadržati ove zavoje kako bi bili spremni za ozljede.

Ovaj zavojni dizajn sastoji se od elastičnog pletiva. Obloga može biti omotana oko gležnja, ručnog zgloba ili koljena i ona će se prilagoditi, držeći napetost i pružajući podršku. Tenzorski zavoji se drže na mjestu s malim, zupčanim metalnim isječcima. Materijali koji se koriste u zavoju mogu uključivati ​​sintetiku, kao i pamuk i druga prirodna vlakna, ovisno o proizvođaču. Tipično, ti zavoji su krem ​​ili obojeni u mesu i mogu biti prugasti ili ukrašeni.

Jedna od prednosti tenzorskog veza je da pletivo dopušta da tkanina prirodno diše. Koža ispod zavoja koristi cirkulaciju zraka. Ovi zavoji su također u potpunosti prati i ponovno se mogu koristiti. Dizajn obično podnosi tvrdo pranje i izbjeljivanje, omogućujući ljudima da potpuno očiste zavoj između upotrebe. Budući da ti zavoji nisu dizajnirani da se izravno primijene na rane, ne bi trebali apsorbirati zarazni materijal, poput tekućina koje izbijaju od ozljeda.

Pri primjeni tenzorskog zavoja treba paziti. Fleksibilnost zavoja može dopustiti da se netko previše približi, što izlaže bolesniku riziku od ozljeda. Područje zabrinutosti treba biti omotano počevši od područja ozljede i raščišćavanja. Dok zavoj treba biti čvrst, ako je područje ispod ozljede promijenilo boju, trnce ili se osjeća ukočen, zavoj je previše zbijen. Osjećaj udobne podrške treba biti iskusan dok nosi zavoj, ali ne i štipanje ili bol.

Tensorični zavoji se obično pohranjuju obloženi i ošišani. Valjak nije čvrst, osiguravajući da se elastična tijela ne istroše od stalnog napetosti. Ako su isječci izgubljeni i oštećeni, zamjenske isječke mogu se kupiti. Kada oblik zavoja počinje biti iskrivljen ili elastična je očito prekomjerno, vrijeme je da zamijeni zavoj. Isto tako, bradavice koje su loše zamrljane ili koje su bile u kontaktu s vrlo zaraznim osobama trebaju biti odbačene.